Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουλίου το Absolute Ensemble της Νέας Υόρκης, υπό τη διεύθυνση του Κρίστιαν Γιάρβι, μετά τη δημιουργική «συνομιλία» του με τον Μπαχ στο Φεστιβάλ Αθηνών κατευθύνεται προς το μικρό θέατρο της Επιδαύρου για να συναντήσει δυο σπουδαίους Έλληνες μουσικούς: τον βιολιστή Μιλτιάδη Παπαστάμου, από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος, και τον τραγουδοποιό Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Μέσα από τη χαρά της συνύπαρξης διαφορετικών κόσμων, θα παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που, μακριά από κάθε σοβαροφάνεια, συνδυάζει την «κλασική» μουσική του 21ου αιώνα, την τζαζ, τη world music, τη ροκ, progressive και underground σκηνή, με το μεσαιωνικό κυπριακό και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, τον αυτοσχεδιασμό και τους νέους τρόπους γραφής.
Από το 1993, οι φανατικοί ακροατές του Absolute Ensemble του Κρίστιαν Γιάρβι έχουν γίνει μάρτυρες μιας αργής αλλά σταθερής μεταμόρφωσης. Στις απαρχές του, στη Νέα Υόρκη, υπήρξε ένα ακόμα σύνολο κλασικής μουσικής.
Όμως ο Γιάρβι δεν μπόρεσε ποτέ να μειώσει τον ενθουσιασμό του για κάθε είδος μουσικής έκφρασης. Γι’ αυτό και το «μουσικά παμφάγο» σύνολό του, όπως το αποκαλεί ο ίδιος χαϊδευτικά, δημιουργεί παραστάσεις ασυνήθιστες στο χώρο της κλασικής μουσικής.
Τα μέλη του καλούνται συχνά όχι μόνο να αυτοσχεδιάσουν, αλλά και να διασκευάσουν και να συνθέσουν έργα. Με γνώμονα την ένωση και όχι το διαχωρισμό των μουσικών ειδών, το Σύνολο ενσωματώνει στην κλασική του παράδοση μουσικές κάθε είδους, από την τζαζ και τη ροκ έως τις μουσικές του κόσμου και το χιπ-χοπ.
Αψηφώντας την κατηγοριοποίηση και δημιουργώντας έναν εντελώς καινούριο ήχο, φέρνει μια αναζωογονητική πνοή στο μέλλον της μουσικής. Το περιοδικό American Record Guide το χαρακτήρισε «ίσως το πιο σαγηνευτικό και δεξιοτεχνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής σήμερα». Με οκτώ ηχογραφήσεις στο ενεργητικό του, το Absolute Ensemble έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μια υποψηφιότητα για Grammy και έχει κάνει περιοδείες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1969. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Ευρωπαϊκό Ωδείο Λευκωσίας. Το 1989 πήγε στην Αθήνα, για σπουδές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Από το 1993 έχει εκδώσει αρκετούς προσωπικούς δίσκους σαν τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Εκτός από τραγούδια, γράφει μουσική για ορχήστρα, για το θέατρο και το χορό. Η μουσική του είναι επηρεασμένη από τους Έλληνες συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου, τη βυζαντινή, την κλασική και τη σύγχρονη.
Τον Νοέμβριο του 2009 η Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης παρουσίασε συναυλία με κλασικά του έργα στο Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης. Τέσσερα χρόνια πριν είχε παρακολουθήσει εκεί μαθήματα σύνθεσης με καθηγητή τον Μπορίς Τίσιενκο. Με εξαίρεση αυτές τις σύντομες σπουδές, θεωρεί τον εαυτό του αυτοδίδακτο.
Τον Νοέμβριο του 2009 η Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης παρουσίασε συναυλία με κλασικά του έργα στο Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης. Τέσσερα χρόνια πριν είχε παρακολουθήσει εκεί μαθήματα σύνθεσης με καθηγητή τον Μπορίς Τίσιενκο. Με εξαίρεση αυτές τις σύντομες σπουδές, θεωρεί τον εαυτό του αυτοδίδακτο.
Τον Απρίλιο του 2010, η μουσική του παρουσιάστηκε στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, από την Ευρωπαϊκή Καμεράτα. Έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ανάμεσα στις διαφορετικές δραστηριότητές του, από το 2000, παίζει μπαρόκ φλάουτα, κρουστά και τραγουδάει στο αβάν γκαρντ συγκρότημα ΦΜΣ (Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη). Επίσης, παραδίδει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο μεταπτυχιακό Τμήμα Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Φλώρινας.
Στο εξωτερικό έχει περιοδεύσει σε Νέα Υόρκη (Madison Square Garden, Μητροπολιτικό Μουσείο, Lincoln Center, SummerStage Festival, The Skirball Center, NYU, Tribeca Performing Arts Center), Σικάγο, Ιντιάνα, δεκάδες φορές στη Γερμανία (Φιλαρμονική του Βερολίνου, Kammermuziksaal, Carl Orff Saal), Μεγάλη Βρεττανία (Queen Elizabeth Hall), Γαλλία (ΟΥΝΕΣΚΟ), Ρωσία (Αίθουσα Γκλαζούνοφ), Γεωργία (Όπερα Τιφλίδας, Όπερα Μπατούμι), Βέλγιο (Palais des Beaux Arts), Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Αυστραλία, Αργεντινή και Αίγυπτο.
Ο Μιλτιάδης Παπαστάμου, γεννημένος στο Μέμφις των ΗΠΑ το 1966, σπούδασε βιολί στο Ελληνικό Ωδείο (Αθήνα) με τον Στέλιο Καφαντάρη, στο Guildhall School of Music (Λονδίνο) με τον Mark Knight, και στη Μουσική Σχολή του Μανχάτταν (Νέα Υόρκη) με τον Albert Markov, με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ίδρυμα Ωνάση, το σωματείο Μουσηγέτης, το Prizewinner Performers Trust, και τη Μουσική Σχολή του Μανχάτταν.
Έχει κερδίσει δύο διαγωνισμούς για σολίστ: Artists International (Νεα Υόρκη, 1994) και Διαγωνισμός Ελληνοαμερικανικής Μουσικής (Σικάγο, 1995). Έχει εμφανιστεί σε θέατρα και χώρους συναυλιών όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο, το Κάρνεγκι και το Lincoln Center (Νέα Υόρκη), το Queen Elizabeth Hall (Λονδίνο), το Berlin Konzerthaus, το Beethovenhaus (Βόννη), την Εθνική Αίθουσα Συναυλιών της Εσθονίας (Τάλιν) κ.ά., παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τρία κονσέρτα για βιολί και ορχήστρα σε παγκόσμια πρεμιέρα, έργα που αφιερώθηκαν στον ίδιο από τους συνθέτες.
Ως σολίστ έχει συμπράξει με το Absolute Ensemble της Νέας Υόρκης (με την ιδιότητα του artist in residence), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαβαρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική της Όπερας της Σόφιας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Αθηνών, τη Συμφωνική της Κύπρου, την Καμεράτα, κ.ά.
Έχει κάνει περιοδείες σε Ελλάδα και Κύπρο, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ανδόρα, Ρουμανία, Εσθονία, Λετονία, Ρουμανία, Βολιβία, Βραζιλία, Αυστραλία, Κίνα και Ιαπωνία.
Έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους: Dialogue Blue (Γερμανία, 2000), σε συνεργασία με τον πιανίστα Μάρκο Αλεξίου, και ’Πού Δύσιν ως Ανατολήν (Ελλάδα, 2006), σε συνεργασία με τον τραγουδιστή-τραγουδοποιό Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους: Dialogue Blue (Γερμανία, 2000), σε συνεργασία με τον πιανίστα Μάρκο Αλεξίου, και ’Πού Δύσιν ως Ανατολήν (Ελλάδα, 2006), σε συνεργασία με τον τραγουδιστή-τραγουδοποιό Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Absolute Heaven and Hellenic
Αλκίνοος Ιωαννίδης τραγούδι, κιθάρα, λαούτο
Μιλτιάδης Παπαστάμου ακουστικά, ηλεκτρικά και πρωτότυπα βιολιά
Βαγγέλης Καρίπης κρουστά, φωνητικά
Μιλτιάδης Παπαστάμου ακουστικά, ηλεκτρικά και πρωτότυπα βιολιά
Βαγγέλης Καρίπης κρουστά, φωνητικά
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου