Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ

Μπορεί να ονειρεύεσαι ότι κάποτε θα παίζεις σε ένα γήπεδο γεμάτο με φιλάθλους, ένταση καρφιά, μπλοκ και πόντους. Μπορεί να ονειρεύεσαι ολόκληρο γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά το όνομα σου. Θέλεις να γίνεις επιτυχημένος πετοσφαιριστής; Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις.
Μάλλον αγαπάς το βόλει, νομίζεις ότι είναι η ζωή σου και ότι σε ολοκληρώνει συναισθηματικά και σωματικά σαν άνθρωπο.
Για να πετύχεις σαν πετοσφαιριστής πρέπει να θυσιάσεις αρκετές προσωπικές απολαύσεις.

Προτεραιότητες
Ένα τρανταχτό παράδειγμα στην Κυπριακή ποδοσφαιρική κοινωνία είναι ο πιο γνωστός και πετυχημένος Κύπριος ποδοσφαιριστής, Μιχάλης Κωνσταντίνου. Όταν ήταν ακόμη στο σχολείο ένας καθηγητής είπε στο Μιχάλη: "Διάβαζε Μιχαλάκη τζιαι εν θα σου δώκει η μάππα λεφτά να φάεις!".
Ο Μιχάλης όμως δεν τον έλαβε υπόψη του και συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο με πάθος.
Τελικά κατέληξε να παίζει σε ομάδες όπως τον Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και να σκοράρει εις βάρος ομάδων όπως η Άρσεναλ και η Barcelona στο Champions League και να έχει ετήσιες απολαβές εκατομμύρια ευρώ.
Τι μπορούμε να πάρουμε από αυτό το παράδειγμα;
Ο Κωνσταντίνου ήταν αφοσιωμένος στο στόχο του.
Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και δεν άφηνε τίποτα να φράξει το δρόμο του προς την επιτυχία.
Το να βλέπουμε ταλέντα να βάζουν το βόλει σε δεύτερη μοίρα, στις προτεραιότητες τους, είναι αυτό που τους καταστρέφει.

Τρόπος Ζωής
Μπορεί οι πετοσφαιριστές (νεαροί και επαγγελματίες) να πιστεύουν ότι δύο ώρες την ημέρα στο γήπεδο για προπόνηση είναι αρκετές. Δυστυχώς δεν είναι. Το βόλει δεν είναι η απλή προπόνηση και ο αγώνας.
Είναι μια ιδέα, είναι τρόπος ζωής. Για παράδειγμα ας πάρουμε τη διατροφή. Ένας πετυχημένος αθλητής πρέπει να προσέχει καθημερινά τη διατροφή του και να τρώει υγιεινά γεύματα ούτως ώστε το σώμα του να είναι σε εγρήγορση όχι μόνο στην προπόνηση αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ουσίες όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο είναι ότι χειρότερο για ένα πετοσφαιριστή και ειδικά για τους νεαρούς που θέλουν να έχουν μια πετυχημένη καριέρα.
Όσον αφορά τον ύπνο, εννοείται ότι οι πετυχημένοι αθλητές πάνε για ύπνο νωρίς και τα ξενύχτια απαγορεύονται. "Τα ποτά και τα ξενύχτια κλείνουν τα καλύτερα τα σπίτια!".

Προπονήσεις
Για να γίνεις ο καλύτερος χρειάζεται σκληρή δουλειά και αφοσίωση στο βόλει. Αν εστιάζεσαι να γίνεις επαγγελματίας πετοσφαιριστής, η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητη.
Επίσης, για να πετύχεις σε επαγγελματικό επίπεδο χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Η καθημερινή προσήλωση είναι το παν και η μπάλα είναι το πιόνι σου γι αυτό πρέπει να μάθεις να κάνεις τις σωστές κινήσεις ούτως ώστε να κερδίσεις τον αντίπαλο σου.
Ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξεις αυτές τις ικανότητες είναι οι καθημερινές προπονήσεις. Η αφοσίωση στην προπόνηση είναι υπερβολικά σημαντική. Το να δίνεις το εκατό τις εκατό στην προπόνηση αποδεικνύει το πάθος σου για το ποδόσφαιρο και σε βοηθά σωματικά και πνευματικά να βελτιωθείς.
"Όσο περισσότερο ιδρώσεις στην προπόνηση, τόσο καλύτερα θα αποδόσεις στον αγώνα". Η μπάλα πρέπει να γίνει ο καλύτερος σου φίλος και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να καταβάλεις επιπλέον προσπάθεια και μετά τις προπονήσεις πέρνωντας μια μπάλα για ατομική προπόνηση.
Ακόμη και το να παίζεις με τη μπάλα μόνος σου στην αυλή του σπιτιού σου θα βελτιώσει αισθητά την απόδοση σου.

Μέρος Δεύτερο
Πολλοί πετοσφαιριστές έχουν την τάση να μου λένε ότι δουλεύουν σκληρά. Δεν με ενδιαφέρει αυτό αφού πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Τους λέω ότι πρέπει να δουλέψουν ποιοτικά.

Ψυχολογία
Πολλοί νομίζουν ότι ο προπονητής της ομάδας παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία ενός πετοσφαιριστή. Αυτή η άποψη είναι λάθος μιας και τον πιο σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας τον έχει ο ίδιος μας ο εαυτός.
Θα ήταν φυσικά τρελό αν πιστεύαμε ότι ένα άτομο μπορεί να βρει τον τρόπο και τη “χημεία” να επηρεάσει θετικά τη ψυχολογία άλλων 20-25 ατόμων. Ο κινητήριος μοχλός της μέγιστης απόδοσης σου είσαι εσύ και πιο συγκεκριμένα ο εγκέφαλος σου.
Από τον εγκέφαλο πηγάζουν όλες οι πληροφορίες προς τα υπόλοιπα όργανα του σώματος σου. Πρέπει το μυαλό σου να εργάζεται ακατάπαυστα ούτως ώστε να υλοποιήσει το όνειρο σου.
Πρέπει να “κτιστεί” μια νοοτροπία, η νοοτροπία του νικητή. Χρειάζεται να έχεις καρδιά για να το κάνεις αυτό, ούτως ώστε σιγά-σιγά να αποκτήσεις τρομερή αυτοπεποίθηση.
Φυσικά η νοοτροπία δεν αποκτάται σε μερικές μέρες αλλά κτίζετε με την σωστή δουλειά, αφοσίωση και την εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων με την πάροδο του χρόνου. Ένας πετοσφαιριστής δεν πρέπει να ακούει τον εαυτό του.
Ένας πετοσφαιριστής πρέπει να ΜΙΛΑ με τον εαυτό του. Οι εμψυχωτικές λέξεις βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, της αυτοπεποίθησης και της σιγουριάς ούτως ώστε σε κάθε παιχνίδι ο πετοσφαιριστής να υπερβάλλει εαυτόν.
Για παράδειγμα μπορείτε να προσέξετε τους αθλητές στίβου, οι οποίοι λίγο πριν από ένα άλμα ή αγώνα επαναλαμβάνουν συνεχώς κάποιες λέξεις οι οποίες τους δίνουν την απαραίτητη ώθηση για την επιτυχία.

Μπορεί το πάθος να σου κερδίσει μερικά παιχνίδια αλλά η ψυχολογία θα σου κερδίσει τρόπαια.

«Είμαι πετοσφαιριστής, τρέχω, πασάρω, ζητώ, μάχομαι, στηρίζω, κυριαρχώ, αντιμετωπίζω, αντιστέκομαι, φωνάζω, δημιουργώ, εκτελώ, ΚΕΡΔΙΖΩ!»


George Kakourides
• BA in Sports Management (London Metropolitan University)
• Level 2 Award in Coaching Football (London Football Association)
• Youth Coaching Award – Module 1: Developing the environment (London Football Association)
• Community Development Coach at Arsenal FC
• Event organiser of Cyprus Football Camp
http://sirgeorgekakourides.blogspot.gr/

Σημείωση drapetsonavolley:Το άρθρο αυτό προέρχεται από το sports-akademies.gr και είναι γραμμένο για το ποδόσφαιρο.
Για τις ανάγκες του αθλήματος μας, αυτό έχει τροποποιηθεί ανάλογα. Άλλωστε οι βασικές αρχές είναι ακριβώς οι ίδιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...