Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΙ

Το βόλεϊ είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Ο επιθετικός προσδιορισμός «εκπληκτικό» δεν προκύπτει μόνο από τη λαχτάρα του παιδιού να «σώσει» μια μπάλα ή να επιτεθεί πραγματοποιώντας ένα δυνατό άλμα, αλλά κυρίως από τη μεγαλειώδη συνεργατική φύση που το χαρακτηρίζει. Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές μαθαίνουν από πολύ νωρίς να συνεργάζονται αφού μέσω αυτής της συνεργασίας θα προοδεύσουν, θα παίξουν καλύτερα και κατά συνέπεια θα διασκεδάσουν πιο πολύ!

Αν πραγματοποιήσουμε μια αναλυτικότερη προσέγγιση θα διαπιστώσουμε πολλά ακόμα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του που το τοποθετούν ως κορυφαία αθλητική επιλογή ενασχόλησης:

v     Είναι ασφαλές, αφού οι κανονισμοί του δεν επιτρέπουν σωματική επαφή με τον αντίπαλο και ο αγωνιστικός χώρος που παίζεται είναι καθαρός από εμπόδια.

    Βελτιώνει το νοητικό επίπεδο των αθλητών, αφού οι αποφάσεις τους σε κάθε αγωνιστικό επεισόδιο (φάση) λαμβάνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου την ώρα που η μπάλα «ταξιδεύει» στον αέρα.

    Είναι μοναδικό να γυμνάζει αερόβια, αναερόβια και πολύπλευρα τους αθλητές.

v     Συντονίζει απίθανα χέρι και μάτι (hand-eye coordination), λειτουργία χρήσιμη στη καθημερινότητα κάθε παιδιού.

Για τους παραπάνω, αλλά και για χίλιους άλλους λόγους, το βόλεϊ είναι από τις πιο αγαπημένες αθλοπαιδιές στο σχολείο και βασική επιλογή των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, ιδίως δευτεροβάθμιας βαθμίδας. Άλλωστε, πλήθος μελετών έχουν αποδείξει τη συμβολή του βόλεϊ στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, προτείνοντάς το ανεπιφύλακτα ως εκπαιδευτικό «εργαλείο» με μεγάλη αξία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος να παίζει βόλεϊ;

Όλες οι ηλικίες είναι κατάλληλες για να αποφασίσει κάποιος-α να ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση στο άθλημα! Στη διάρκεια της καριέρας μου έχω καλωσορίσει στα γήπεδα από παιδάκια προνηπιακής ηλικίας έως παππούδες και γιαγιάδες που το λέει η καρδιά τους! Ιδανικά προτείνεται η γνωριμία με το άθλημα στις πρώτες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (6-7 ετών) αρκεί να έχει δομηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον υποδοχής και οι εκπαιδευτικοί να έχουν προσαρμόσει τα αθλητικά τους προγράμματα γι αυτές τις ηλικίες. Είναι σημαντικό οι τεχνικές να περνούν στα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο, να χρησιμοποιείται ειδικό αθλητικό υλικό, να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία παιδιών και μπαλών και ο αγωνιστικός χώρος να είναι γεμάτος χρώματα και κινητικές προκλήσεις.

Το μυστικό της χαράς

Η ανακάλυψη της ομορφιάς του αθλήματος έρχεται προοδευτικά και δημιουργεί πλήθος συναισθημάτων. Η απόλυτη ευχαρίστηση όμως συναντάται όταν με τη πάροδο του χρόνου και μετά από έναν αριθμό μαθημάτων με τη βοήθεια των τεχνικών επιτυγχάνεται η διατήρηση της μπάλας στον αέρα που είναι και η πεμπτουσία του αθλήματος.
Λίγη υπομονή και προσπάθεια λοιπόν για όλους τους φίλους μας και…......“Keep Volleyball flying”.

Η συμβολή του εκπαιδευτικού

Ως εκπαιδευτικοί, επιδιώκουμε τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που να συντελεί, όχι μόνο στην επιτυχία του παιδιού, αλλά και στο να βιώσει αυτή την επιτυχία ως αποτέλεσμα κυρίως των δικών του προσπαθειών και ικανοτήτων.

Για το λόγο αυτό δίνεται έμφαση σε ασκήσεις βελτίωσης συναρμοστικών ικανοτήτων, σε ασκήσεις με μπάλα με εμφανή την επιτυχία (προσπάθειες με στόχους), σε ομαδικά παιχνίδια (ψυχοκινητικά) συν-αντίληψης και συνεργασίας επίσης με ορατό αποτέλεσμα.

Τέλος, είναι σημαντικό να διοργανώνονται αγώνες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για όλα τα επίπεδα. Μη ξεχνάμε ότι δουλειά του παιδιού είναι να παίζει και δουλειά των εκπαιδευτικών να προσφέρουν το οργανωμένο παιχνίδι.

Ηλιακές διαβαθμίσεις στο «Παίζω Βόλεϊ»

Παίζω Βόλεϊ 3:
Ηλικίες Α & Β Δημοτικού σχολείου. Διαστάσεις γηπέδου 4,5Χ4,5 μέτρα. Βάρος μπάλας 70-100 γραμμάρια. Σχηματισμός ομάδας (3Χ3 ή 4Χ4).
Περιγραφή παιχνιδιού: Κάθε αθλητής πιάνει τη μπάλα και τη πασάρει με την εξής σειρά: Αμυντικός - Πασαδόρος - Επιθετικός - πέρασμα μπάλας στην άλλη ομάδα. Δεν πραγματοποιείται σερβίς.

Μια διαφορετική προσέγγιση:
Τους τελευταίους μήνες δοκιμάζεται με ιδιαίτερη επιτυχία το παιχνίδι Volleyball Family Game που είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://youtu.be/V65k_4uaXRY.

Παίζω Βόλει 2:
Ηλικίες Γ & Δ Δημοτικού σχολείου. Διαστάσεις γηπέδου 4,5Χ6 μέτρα. Βάρος μπάλας 180-210 γραμμάρια. Σχηματισμός ομάδας (3Χ3 ή 4Χ4).
Περιγραφή παιχνιδιού: Κάθε ομάδα έχει η δικαίωμα η πρώτη της επαφή να είναι «πιαστή». Ακολούθως εφαρμόζεται η γνωστή ροή των συνεργασιών Αμυντικός - Πασαδόρος - Επιθετικός - πέρασμα μπάλας στην άλλη ομάδα.
Συνήθως δε χρησιμοποιείται σερβίς λόγω αποφυγής αποτυχημένων προσπαθειών που καταστρέφουν τη ροή του παιχνιδιού.

Παίζω Βόλεϊ 1:
Ηλικίες Ε & ΣΤ Δημοτικού σχολείου: Διαστάσεις γηπέδου 4,5Χ6 μέτρα. Βάρος μπάλας 180-230 γραμμάρια. Σχηματισμός ομάδας (3Χ3, 4Χ4). Κανονικό παιχνίδι.

Μετά και από αυτά τα επίπεδα οι μαθητές είναι έτοιμοι για τις νέες αθλητικές προκλήσεις με τα παιχνίδια 6 εναντίον 6. Αρχικά χωρίς καμία εξειδίκευση των παιχτών (6-0), αργότερα το σύστημα με δυο πασαδόρους (4-2) και τέλος με 1 πασαδόρο (5-1)

Στην αντίληψη, στο ταλέντο και την εμπειρία κάθε εκπαιδευτικού είναι η τροποποίηση των κανόνων του παιχνιδιού. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας δυο βασικά στοιχεία. Τον μέγιστο στόχο που είναι η διατήρηση της μπάλας στον αέρα και το ότι κάθε παιδί αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση που πρέπει να εναρμονίσουμε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Η πρόταση αυτή περικλείει ίσως και τη μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας εκπαιδευτικός βόλεϊ αρχάριων μαθητών.
Λεωνίδας ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ
volleon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...