Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΒΟΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΜΠΡΑΒΟ κ. ΜΠΙΤΣΑΞΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ









Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, είπε τα εξής:






Στην προηγούμενη συνάντησή μας ανακοινώσαμε τους γενικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού στα θέματα της εθνικής αθλητικής υποδομής. Ήταν το εναρκτήριο βήμα για τη διάβαση από τις δομές και την πρακτική του πελατειακού κράτους προς την κατεύθυνση του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού. Σήμερα, προχωράμε με το δεύτερο βήμα προς την ίδια κατεύθυνση. Από την άναρχη και χωρίς κανόνες χρηματοδότηση Ομοσπονδιών και Σωματείων περνάμε στην χρηματοδότηση αθλημάτων, χαράζοντας μια συγκεκριμένη πολιτική κριτηρίων, η σημασία των οποίων θα φανεί στο μέλλον. Είναι ένα ακόμα βήμα του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού. Η πολιτική αυτή θα δώσει ανάσα στον πραγματικό αθλητισμό, σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία και θα προσφέρει συγχρόνως την αναγκαία ώθηση στην αθλητική ανάπτυξη και στον λαϊκό αθλητισμό. Χρειάζονται πολλά ακόμη βήματα για να γίνει πραγματικότητα ο Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός. Τα μελετάμε, τα αποφασίζουμε και θα τα ανακοινώνουμε σταδιακά. Η γραμμή πλεύσης, όμως, την οποία ακολουθούμε είναι ήδη ορατή και από τις ακόλουθες αποφάσεις. Με εσωτερική εγκύκλιο - οδηγία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού προς τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η αναγνωρισμένη αθλητική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στην χώρα κατατάσσεται σε κατηγορίες, ανάλογα με τη σημασία της στην εθνική αθλητική σχεδίαση. Τα κριτήρια της κατάταξης είναι τα εξής σωρευτικά:








α) Η παράδοση του αθλήματος




β) Η αρμονία του αθλήματος με την Ελληνική νοοτροπία




γ) Η λαϊκότητα του αθλήματος, η δημοφιλία του και ο βαθμός διάδοσής του




δ) Η σχέση του αθλήματος με τις Ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες και την γενικότερη γεωγραφική της ιδιοσυστασία




ε) Η ποιότητα της ενεστώσας οργάνωσης του αθλήματος




στ) Ο βαθμός της ενεστώσας ανάπτυξης και η ευχέρεια, οικονομική και θεσμική, της μελλοντικής ανάπτυξης του αθλήματος




ζ) Οι επιτυχίες και η προοπτική επιτυχιών του κάθε αθλήματος




η) Η διαφάνεια της αθλητικής δράσης




θ) Η καλλιέργεια του αθλητισμού χωρίς βία.




ι) Η συστηματική καλλιέργεια του καθαρού αθλητισμού και των αξιών της συμμετοχής και του ευ αγωνίζεσθαι




κ) Η καλλιέργεια του λαϊκού αθλητισμού




λ) Η καλλιέργεια δυνατοτήτων άσκησης και άθλησης χωρίς εξαιρέσεις, ιδιαίτερα πολιτών με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.






Η όσμωση των κριτηρίων αυτών με τους κανόνες της κοινής λογικής και με βάση τις επιλογές που υπαγορεύουν οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειονότητα, η κοινή πεποίθηση ότι ο αθλητισμός, που χρηματοδοτείται ή ενισχύεται από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού, πρέπει να του ανήκει, υπαγορεύει την ανάγκη χάραξης προτεραιοτήτων. Ήδη μελετάμε παραδείγματα άλλων χωρών προς την κατεύθυνση ενός συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων χρηματοδότησης των αθλημάτων, το οποίο θα εφαρμόσουμε το 2011. Με βάση τα παραπάνω και με την πείρα που θα αποκομίσουμε, η κατάταξη και τα κριτήρια των αθλημάτων, θα νομοθετηθούν σε εύθετο χρόνο, περιορίζοντας αποφασιστικά την τεράστια διακριτική ευχέρεια που έχει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Το εύρος της εξουσίας αυτής πρέπει να περιορισθεί, γιατί θεσμικά δεν χρειάζεται. Έτσι προς το παρόν τα αθλήματα κατατάσσονται ως εξής:






Α. Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας






1. Βόλει




2. Γυμναστική




3. Ειδική Άθληση




4. Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο




5. Ιστιοπλοΐα




6. Κωπηλασία




7. Μπάσκετ




8. Στίβος




9. Υγρός στίβος




10. Χάντμπολ
Δελτίο Τύπου της Γ.Γ.Α.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...