Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗ ΣΤΟ liberovolley11.blogspot.com

*Είστε από τους πρωτεργάτες της μεγάλης ανατροπής της 13ης Σεπτεμβρίου.Άξιζε τον κόπο η "επανάσταση" που κάνατε; 
--Είναι αλήθεια οτι είμαι ένας απ τους τρείς πρωτεργάτες αυτής της ιστορικής ανατροπής, θέτοντας ως στόχο να βάλουμε σε στέρεες βάσεις το οικοδόμημα του Ελληνικού Βόλει. Η νίκη αυτής της παράταξης στις 13/09/08, χαρακτηρίστηκε -και όχι άδικα- ως η μεγαλύτερη ανατροπή σε αθλητική Ομοσπονδία. Ανατρέψαμε ένα καθεστώς, που επί 40 χρόνια διοικούσε το ελληνικό βόλει,άλλοτε καλά και άλλοτε άσχημα. Σ΄ αυτούς τους 16 μήνες θεωρώ ότι έχει ξεκινήσει η αναμόρφωση του αθλήματος προς το καλύτερο, με ενέργειες- που θέλουν φυσικά το χρόνο τους- προκειμένου να διαπιστωθούν εν τέλει, τα αποτελέσματα που περιμένουμε όλοι μας. Το σημαντικότερο όμως και άμεσο επίτευγμα είναι οτι τώρα πιά όλος ο κόσμος του βόλει έχει αποκτήσει φωνή, άποψη, ασκεί κριτική, πράγματα που είχε στερηθεί. Μην ξεχνάμε οτι τώρα πια, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τόσα Μ.Μ.Ε (Τύπος, internet, blogs, TV FM) που ασχολούνται με το άθλημά μας που δεν μπορούσαμε ούτε καν να φαντασθούμε. Γι αυτό το λόγο και μόνο άξιζε τον κόπο αυτή η "επανάσταση" και τα αποτελέσματά της φαίνονται άμεσα.
*Αυτές οι "έριδες" που ταλανίζουν την διοίκηση ,είναι προϊόν ανωριμότητας ή υπερβολικής δημοκρατίας;
--Τίποτα απ τα δύο. Η αλλαζονία, οι κακόπιστες κριτικές,το κλίμα αμφισβήτησης, και οι διαφορετικές ενδεχόμενα στοχεύσεις, είναι το πρόβλημα που ταλανίζει αυτή τη διοίκηση. Στο χέρι μας είναι να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα, και να θυμηθούμε ξανά τις διακηρύξεις μας του καλοκαιριού του 2008 που αποδείχθηκαν ικανές να μας δώσουν την πλειοψηφία προκειμένου να δικαιολογήσουμε εκείνη την "επανάσταση".
*Από πού πηγάζουν όλες αυτές οι διαμαρτυρίες που αρχίζουν να γίνονται συντονισμένες;
--Είμαι σίγουρος, οτι αυτές οι διαμαρτυρίες έχουν πάνω απ όλα "μικρο συμφέροντα". Η πλειοψηφία που απέκτησε η κίνησή μας ήρθε σαν "τρένο", χωρίς να συνυπολογισθούν βασικές παράμετροι που θα ήταν ικανές να μας οδηγήσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Η ευκαιριακή στελέχωση της Κίνησης από παράγοντες-πρόσωπα, ο συντονισμός των υποψηφίων πανελλαδικά που ήταν δύσκολος και ο περιορισμένος χρόνος δράσης της Κίνησης, είχε αποτέλεσμα να αποτελούμε μια Διοίκηση χωρίς ενιαία πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα φαινόμενα άρχισαν να εμφανίζονται τώρα.
*Υπάρχει αντιπολίτευση ή είναι δύο-τρία άτομα που δημιουργούν κλίμα;
--Σαφώς και υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση μέσα στο Δ.Σ. Εκτίμησή μου είναι οτι πολλές φορές γίνεται ευκαιριακή αντιπολίτευση.
*Αυτοί που είχαν θέσεις και γκρινιάζουν ,προφανώς έχουν οικονομικά ερείσματα.Γνωρίζετε για τι μηνιαίες απώλειες μιλάμε;
--Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και ούτε μπορώ να φαντασθώ οτι οι γκρίνιες προέρχονται από οικονομικά ερείσματα. Μπορεί όμως να προέρχονται απο τη χαμένη αίγλη των θέσεων που κατείχαν. *Απ΄ότι βλέπουμε "οι φίλοι του βόλεϊ" δεν ήταν και "φίλοι¨μεταξύ τους....μάλλον ήταν οι "εχθροί του Μπελί";
--΄΄Οι Φίλοι του Βόλει΄΄ συγκροτήθηκαν με βάση υπερκομματικά χαρακτηριστικά μπροστά στην αναγκαιότητα της ανατροπής της Διοίκησης Μπελιγράτη. Αν δημιουργούσαμε ψηφοδέλτιο τώρα, σαφώς και θα ήταν διαφορετικό. Κι αυτό έχει να κάνει με τους λόγους που ανέφερα παραπάνω όπως π.χ. το λίγο χρόνο δράσης, την εμπειρία των στελεχών,το συντονισμό των υποψηφίων κλπ. Δεν είμαστε βέβαια "εχθροί του Μπελί". Μάλλον "ο Μπελί ήταν εχθρός του Βόλει".
*Η διοίκηση στο διάστημα της θητείας της κάνει πολλές προσπάθειες.Θεωρείτε ότι είναι ουσίας ή βιτρίνας;
--Αυτά που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα όπως: 1.) Διοργάνωση ενός εκπληκτικού τελικού κυπέλλου το 2009 τον οποίο δε μπορούσαν να φαντασθούν τα άλλα ομαδικά αθλήματα. Ήταν μια μεγάλη νίκη απέναντι στη βία. 2.) Εχουν μπεί οι υποδομές μέσω ενός μεγάλου και φιλόδοξου προγράμματος που στόχο έχει το βόλει να ξανακερδίσει την χαμένη του αίγλη και να ξαναδώσει όραμα στα νέα παιδιά και να τα ξανακερδίσει. 3.) Εχουν μπεί οι βάσεις ώστε σύντομα να αποπληρωθούν τα χρέη που κληρονομήσαμε. 4.) Είναι βέβαιο οτι οι Εθνικές Ομάδες-η βιτρίνα της ΕΟΠΕ- θα είναι πιο ανταγωνιστικές απο το άμεσο παρελθόν. Ειδικά η Εθνική Παίδων έχει την ευκαιρία με τη χρυσή φουρνιά των γεννηθέντων 93-94-95 να γράψει ιστορία. 5.) Τα χρέη των Ολυμπιακών Εργων αποσβέστηκαν επι των ημερών μας με μεγάλο αγώνα. 6.) Είμαστε μέσα στις υποσχέσεις μας σε μεγάλο βαθμό για αποπληρωμή των εξόδων μετακίνησης των συλλόγων που μετέχουν στα Εθνικά Πρωταθλήματα. 7.) Στο Beach Volley, παρά την αποχώρηση των Καραντάσιου και Κουτρουμανίδου, κατορθώσαμε να είμαστε στις πρώτες θέσεις της Παγκόσμιας Κατάταξης και δημιουργούμε ικανά ανδρικά δίδυμα και ομάδες υποδομών. 8.) Λειτουργούμε με πλήρη Δημοκρατικό τρόπο. 9.) Μετακομίσαμε σε νέα γραφεία πλήρως λειτουργικά. Λάθη έχουν γίνει βέβαια και θα γίνουν. Εδώ είμαστε μέσα από μια καλόπιστη κριτική να τα διορθώσουμε. Ολα αυτά λοιπόν είναι έργα ουσίας και ελπίζω να μείνουν για πολλά χρόνια.
*Το οικονομικό και η "μαύρη τρύπα" μπορούν να αντιμετωπισθούν και με ποιο τρόπο;
--Είναι γεγονός οτι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας. Αν τα σχόλια που ακούγονται για περικοπή των χρηματοδοτήσεων γίνουν πράξη τότε θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα. Απ΄ την άλλη θα πρέπει σαν αντιστάθμισμα να γιγαντώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να εξευρεθούν πόροι. Οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες όταν όλοι γνωρίζουμε οτι το βόλει είναι άθλημα χαμηλής εμπορευσιμότητας. Άμεσες ενέργειες πρέπει να συντείνουν στη σύνταξη Οικονομικής Μελέτης Βιωσιμότητας και πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού και σε συνεργασία με ένα ισχυρό Marketing Team να μπορέσουν να μας βγάλουν απο το Οικονομικό αδιέξοδο.
*Είστε ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλημάτων.Είναι μία θέση που μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα.Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε;
--Απο την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι είναι μια θέση που απαιτεί συνεχή και υπεύθυνη δουλειά. Οι ώρες είναι ατελείωτες και οι υποχρεώσεις μεγάλες. Όμως δε διαμαρτύρομαι γιατί μέσω της ΚΕΠ που απαρτίζεται και από 4 άλλους ικανούς συνεργάτες (Δελαγραμμάτικας, Πάγκαλος, Σύλλας, Πάτσης) έχουμε εισηγηθεί στην ΕΟΠΕ και έχουν γίνει πράξη τα παρακάτω: 1.) Μέσω της καθιέρωσης των play-off και out σε όλα τα Εθνικά Πρωταθλήματα, τώρα πια, αυτά είναι ανταγωνιστικά μέχρι την τελευταία αγωνιστική. 2.) Αναβαθμίσαμε τις τελικές φάσεις των πρωταθλημάτων υποδομών. 3.) Δώσαμε δικαίωμα συμμετοχής και σε ομάδες της Α2 στο Κύπελλο Γυναικών. 4.) Στις τελικές φάσεις Εφήβων Νεανίδων συμμετέχουν πια 16 ομάδες και όχι 10 όπως μέχρι τώρα που ήταν άδικο. 5.) Οι ηλικίες στα αναπτυξιακά Πρωταθλήματα αλλάζουν κάθε χρόνο και όχι κάθε 2 χρόνια όπως ήταν μέχρι πέρσι. 6.) Αφήσαμε το όριο ηλικιών ελεύθερο προς τα κάτω, απόφαση που έδωσε το δικαίωμα σε περισσότερες συμμετοχές σε εκατοντάδες παιδιά. 7.) Αναμορφώσαμε τον τρόπο πρόκρισης των πρωταθλημάτων υποδομών στις τελικές φάσεις. 8.) Κάθε απόφαση που παίρναμε για αλλαγή στις προκηρύξεις προερχόταν μετά απο σύσκεψη και συναίνεση των σωματείων. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η προσπάθεια των σωματείων και οι πιέσεις που δεχόμαστε για αναβολές και μεταφορές αγώνων. Βέβαια πέρα από τη θητεία μου στη ΚΕΠ, οι προσπάθειες μου, στοχεύουν στην αλλαγή επιτέλους αυτού του αναχρονιστικού καταστατικού με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογική διαδικασία και στη διοχέτευση περισσότερων χρημάτων στα σωματεία.
*Όποια ομάδα δεν θέλει να παίξει και δηλώνει απώλεια των δελτίων της θα ξαναπαίζει; Τι θα γίνει με το κύρος των πρωταθλημάτων;
--Είναι γεγονός ότι ο Αθλητικός Δικαστής, με την απόφαση του για επανάληψη του αγώνα Μεσσηνιακού - Ηλυσιακού, έριξε βόμβα στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων. Η ΕΟΠΕ, θα αντιδράσει και θα ζητήσει την ανάκληση της απόφασης με απόφαση του δ.σ. Η ΚΕΠ, προσπαθεί να συντάξει ένα σχέδιο, με το οποίο δε θα απαιτείται η προσκόμιση των δελτίων για τη διεξαγωγή αγώνα, αλλά ένα άλλο σύστημα που θα προστατεύει από τέτοιες ενέργειες.
*Εάν τελικά σας κάνουν πρόταση μομφής θα είστε και πάλι υποψήφιος για το ΔΣ της ΕΟΠΕ 'η θα εγκαταλείψετε;
--Έχω μάθει στη ζωή μου, να μην εγκαταλείπω τίποτα στη μέση. Πιστεύω ότι πρέπει να κριθούμε μετά την παρέλευση της 4ετίας. Αν παρά ταύτα, κατατεθεί πρόταση μομφής, τότε νομίζω ότι δεν θα έχει καμμία τύχη, όπως και οι προηγούμενες και θα συνεχίσουμε κανονικά μέχρι το 2012.
*Αυτοί που σας αντιπολιτεύονται είναι ικανοί να διοικήσουν ή θα εμφανιστεί κάποιο νέο σχήμα;
--Η άσκηση διοίκησης και η αποτελεσματικότητα της, είναι απόρροια συλλογικών διαδικασιών. Η ικανότητα του καθένα φαίνεται μέσα από τη σύνθεση των απόψεων, πέρα από προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Το αν θα προκύψει ένα νέο σχήμα, αυτό θα φανεί άμεσα στην πράξη.
*Έχει υπόσταση τα σχήματα που ακούγονται με Μαυρομάτη-Λιοσάτο,Μαυρομάτη-Μανωλόπουλο-Παπαδόπουλο και νέο σχήμα με επικεφαλής τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη;
--Πολλά ακούγονται και γράφονται. Μένει να αποδειχτεί και άμεσα του λόγου το αληθές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...