Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ 2004

Οκτώ χρόνια πριν η Ολυμπιάδα της Αθήνας βούλιαξε την Ελλάδα σε ένα οικονομικό χάος που το πληρώνουμε σήμερα, καθώς οι κλεψιές, οι υπερβάσεις, οι περιττές πολυτέλειες και οι χωρίς όρια προσφορές σε ξένους και ντόπιους, ανέβασαν το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στα 15 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική τους πρόβλεψη δεν ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. ευρώ.
Το newsbomb.gr με ντοκουμέντα και αδιάψευστα στοιχεία αποκαλύπτει την ληστεία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, τους δράστες της, και τις βαριές ευθύνες των διοργανωτών τους.
Οι Ολυμπιακοί του 2004 ήταν το γεγονός που άνοιξε τις πύλες της κόλασης για την ελληνική οικονομία με μια καταλήστευση του εθνικού χρήματος που ξεκίνησε από την ημέρα ανάληψης των αγώνων των Σεπτέμβρη του 1997, συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της οργάνωσης και υλοποίησης της Ολυμπιάδας και ξεπέρασε κάθε όριο την περίοδο 2000-2004.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζαγκ Ρογκ παραδέχτηκε ότι ένα μέρος του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας οφείλεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Αρκεί κανείς να δει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας και θα καταλάβει ότι ένα ποσοστό 2% ή 3% οφείλεται στο κόστος της Ολυμπιάδας του 2004».
Παράλληλα ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Παναγιώτης Γεννηματάς χαρακτήρισε επίσημα τους Ολυμπιακούς του 2004 ως την μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε στην σύγχρονη οικονομική ιστορία της Ελλάδας, μια καταστροφή που δεν απασχόλησε όμως ποτέ την Βουλή λόγω της αλληλοκάλυψης των κομμάτων.
Πριν προχωρήσουμε στην αποκάλυψη προσώπων και υπευθύνων μια πρώτη παρουσίαση έργων που το κόστος τους ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερο από την αρχική τους εκτίμηση:

- Ολυμπιακό Στάδιο: Από 310 εκατ. ευρώ στο φάκελο διεκδίκησης, κόστισε 399 εκατ. ευρώ.
- Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης: Από 12,3 εκατ. ευρώ, κόστισε 47,5 εκατ. ευρώ.
- Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο: Από 2,5 εκατ. ευρώ κόστισε 8 εκατ. ευρώ.
- Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου: Από 3,5 εκατ. ευρώ, έφτασε τα 22,5 εκατ. ευρώ

Η Ολυμπιάδα όχι μόνο δεν έφερε κέρδη στην χώρα μας, αλλά η υπέρβαση στο κόστος της, που υπολογίζεται τουλάχιστον στα 12 με 13 δις, δημιούργησε μια «Ολυμπιακή Τρύπα» για την εθνική οικονομία, για την οποία θα πληρώνουμε διάφορα χαράτσια τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Μερικά από τα τελικά κόστη και τις υπερβάσεις στα περίφημα Ολυμπιακά Έργα:
Ολυμπιακό Συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης στο Φάληρο
- Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου: από 182,5 εκατ. ευρώ κόστισε 221,1 εκατ. ευρώ- Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας – επισκευές για αναμόρφωση-: Από 3,3 εκατ. ευρώ, σε 29 εκατ. ευρώ.- Ολυμπιακό Κέντρο Baseball στο Ελληνικό: από 18,7 εκατ. ευρώ, κόστισε 200,4 εκατ. ευρώ.Σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε διάφορα άλλα σημεία της Αθήνας είχαμε τις εξής εξωφρενικές υπερβάσεις:
-
Παναθηναϊκό Στάδιο: Από 300.000 ευρώ στο φάκελο οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το έργο κόστισε 11,2 εκατ. ευρώ.- Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης: Από 30 εκατ. ευρώ έφτασε τα 103 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο ...