Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ

Τα οικονομικά προβλήματα σαρώνουν τα λεγόμενα μη επαγγελματικά αθλήματα και αναγκάζουν τις ελληνικές ομάδες να διώχνουν τα ξένα αστέρια τους

Πού αποδίδουν τη ζοφερή κατάσταση οι πρόεδροι του Ολυμπιακού κ. Συγγελίδης και του Παναθηναϊκού κ. Κίτσιος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΟΥΣΤΑΣ | Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010
Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ
ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ του 2009 το ελληνικό βόλεϊ κατέγραφε μια μοναδική επιτυχία,καθώς για πρώτη φορά προκρίνονταν τέσσερις ομάδες του σε ευρωπαϊκό φάιναλ φορ. Ο συνήθης ύποπτος του Τσάμπιονς Λιγκ Ηρακλής κατακτούσε τη δεύτερη θέση, ο Παναθηναϊκός ήταν 2ος στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας,η ΕΑ Πατρών ήταν τρίτη στο Τσάλεντζ Καπ, ενώ στο Τσάλεντζ Καπ γυναικών οι Πράσινες ανέβαιναν στη δεύτερη θέση του βάθρου. Ένα χρόνο αργότερα οι εκπρόσωποι του ελληνικού φιλέ απουσίασαν πλήρως από τα ευρωπαϊκά φάιναλ φορ, ενώ σήμερα δίνουν αγώνα για την επιβίωση και αποχαιρέτησαν τα μεγάλα αστέρια τους και τις φιλοδοξίες για ευρωπαϊκές διακρίσεις. Παρόμοιο το σκηνικό και στο πόλο, με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή του κυπελλούχου Ευρώπης στις γυναίκες Εθνικού, που δεν θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό Κύπελλο της επόμενης σεζόν λόγω οικονομικής στενότητας. Ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2002 Ολυμπιακός, που δεν έχει καταφέρει από το 2007 να ξαναβρεθεί σε φάιναλ φορ Τσάμπιονς Καπ, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις μιας ευρωπαϊκής διάκρισης, αφού, όπως και ο Παναθηναϊκός,διέρχεται τις πλέον κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του. Οι ομάδες του βόλεϊ, του πόλο αλλά και γενικότερα τα λεγόμενα ερασιτεχνικά αθλήματα βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και οι παράγοντές τους σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

Με τα χρέη να έχουν συσσωρευθεί, τους χορηγούς να αποχωρούν από τον αθλητισμό, τις κρατικές επιχορηγήσεις να καθυστερούν, τη διαδικασία εγγραφής μελών να έχει βαλτώσει, οι δύο «ναυαρχίδες» του ελληνικού αθλητισμού, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, καλούνται να διασωθούν εν μέσω τρικυμίας. Στον ανταγωνισμό των δύο ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής στα χρέη, τα οποία ανέρχονται στα 2,8 εκατ. ευρώ.

«Ηταν περισσότερα όταν ανέλαβα την προεδρία» τονίζει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού κ. Γιάννης Συγγελίδης και προσθέτει με νόημα: «Δεν μπορεί πλέον να ακολουθούμε την πολιτική της κατάκτησης πρωταθλημάτων και Κυπέλλων με ακριβές μεταγραφές, να γεμίζουμε τα ράφια με τρόπαια και να μην ασχολούμαστε με τις υποδομές. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και της υπερτίμησης της αγοράς την περίοδο 2000-2008. Υπερτιμήθηκαν οι αμοιβές των αθλητών».

Οι Ερυθρόλευκοι προχώρησαν σε δραστική μείωση του προϋπολογισμού τους, ο οποίος για το 2010-2011 είναι 3,5 εκατ. ευρώ ενώ πριν από δύο χρόνια ανερχόταν σε 6 εκατ. ευρώ! Ετσι αναγκάστηκαν να χάσουν αστέρες όπως ο σέρβος διεθνής βολεϊμπολίστας Ιβάν Μίλκοβιτς, ενώ έδειξαν την πόρτα της εξόδου στη σημαία της ομάδας πόλο Θοδωρή Χατζηθεοδώρου. Σε παρόμοια περικοπή του προϋπολογισμού προχώρησε και ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ, ο οποίος θα προσπαθήσει εφέτος να ζήσει με 1,7 εκατ. ευρώ, όσα ξοδεύονταν ετησίως τα τελευταία χρόνια μόνο για το βόλεϊ ανδρών, ενώ πέρυσι το ύψος του μπάτζετ ήταν διπλάσιο. Ετσι από την ομάδα βόλεϊ ανδρών έφυγαν οι ξένοι σταρ του Λίμπερμαν Αγκάμεζ, Γκιγιόμ Σαμικά και Πάβελ Ζαγκούμνι.

Με τα χρέη να υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ ο πρόεδρός του κ. Μιχάλης Κίτσιος θέτει ως «προτεραιότητα την απαλλαγή από τα χρέη» και επισημαίνει: «Εγώ που είμαι ο τελευταίος των παλαιών παραγόντων του Παναθηναϊκού όταν ανέλαβα με τους συνεργάτες μου σε μια εποχή που ο σύλλογος κινδύνευε να αποκτήσει διοίκηση Πρωτοδικείου βρεθήκαμε με “καυτές πατάτες” στα χέρια μας».

Ο κ. Κίτσιος, που υπήρξε πρόεδρος του Παναθηναϊκού την εποχή του Γουέμπλεϊ, εκτιμά ότι «αν παίρναμε το 10% των ακαθόριστων εσόδων της ΠΑΕ δεν θα είχαμε κανένα οικονομικό πρόβλημα», ενώ θεωρεί ότι «άπαντες οι μεγαλοσχήμονες Παναθηναϊκοί βλέπουν τον Ερασιτέχνη σαν παρείσακτο. Και αυτό γράφ΄ το όπως σ΄ το λέω». Εφέτος ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ δεν έχει βρει χορηγούς, ενώ πέρυσι οι χορηγίες ανέρχονταν σε 1,1 εκατ. ευρώ. «Οι χορηγοί δεν έρχονται λόγω του νέου νόμου που τους υποχρεώνει να πληρώνουν επιπλέον 45% στην Εφορία».

Ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε άνοιγμα για την εγγραφή νέων μελών αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, αφού μόλις 200 φίλοι του Τριφυλλιού ανταποκρίθηκαν. Κατά τον κ. Κίτσιο «η γραφειοκρατία του νόμου δυσκολεύει την εγγραφή μελών, όμως εμείς θα επιμείνουμε και θα προχωρήσουμε σε αλλαγή καταστατικού για να διευκολύνουμε την εγγραφή μελών».

Στον Ολυμπιακό η διαδικασία εγγραφής μελών ξεκίνησε εντυπωσιακά με πρωτοβουλία της ΠΑΕ και το 2004 περίπου 80.000 φίλοι του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Η διαδικασία σταδιακά έφθινε και εφέτος τα μέλη έπεσαν στα 13.500. Ετσι ο Ερασιτέχνης έχασε ένα σημαντικό έσοδό του. «Αν είχαμε 50.000 και έδινε ο καθένας από 60 ευρώ, θα μπορούσε ο Ερασιτέχνης να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος» τονίζει ο κ. Συγγελίδης και προσθέτει ότι «πρέπει να απευθυνθούμε στον κόσμο, να κάνουμε εκστρατεία για νέα μέλη».

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΟΣΦΠ, ο οποίος συναντήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τον νέο μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, θεωρεί ότι «ο Ερασιτέχνης δεν μπορεί να είναι μόνος του. Πρέπει να υπάρχει κοινή δράση με την ΠΑΕ, κοινό μάρκετινγκ» και επισημαίνει με νόημα: «Αλλωστε ο κ.Μαρινάκης είναι άνθρωπος του Ερασιτέχνη».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=5&artId=356796&dt=26/09/2010#ixzz10eMfayif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...