Του Τάσου ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Δεν ξέρω αν το Πανεπιστήμιο Πειραιά θα «βγάλει» ποτέ φοιτητές με γερά μυαλά αλλά, όπως όλα δείχνουν σήμερα, το πιθανότερο είναι να αναδειχθούν φοιτητές με γερά, δυνατά κορμιά.
Βλέπετε, το «Σπίτι της άρσης βαρών», το οποίο χτίστηκε αποκλειστικά για το άθλημα των δυνατών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έχει παραδοθεί εδώ και λίγα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και όχι στην ομοσπονδία που γέμισε την Ελλάδα με μπόλικα μετάλλια μέσα σε μια δεκαετία.
Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η αθλητική εγκατάσταση δεν έχει καταστεί δυνατόν να προσφέρει τους χώρους της σε μεγάλο αριθμό φοιτητών.
Λείπουν οι κατάλληλες αίθουσες. Δύσκολα, βλέπετε, μπορεί να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα ένας σπουδαστής, ας πούμε στη μεγάλη σάλα των αγώνων με τις κερκίδες.
Θα βαφτίσουν λέγεται αμφιθέατρο το χώρο όπου χιλιάδες φίλαθλοι αποθέωναν τον Πύρρο Δήμα, όρθιοι, για επτά λεπτά στην απονομή μεταλλίων του τελευταίου αγώνα της καριέρας του το 2004.
Για εκείνο δηλαδή το χάλκινο μετάλλιο που φάνταζε σε όλους πιο χρυσό σε λάμψη από τα προηγούμενα τρία που είχε κατακτήσει το 1992 στη Βαρκελώνη, το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϊ.
Σήμερα ο Πύρρος Δήμας είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας άρσης βαρών αλλά στο χώρο που μεγαλούργησε και είπε αντίο στην πελώρια καριέρα του, αφήνοντας τα αθλητικά του παπούτσια σε μια γωνιά του πλατό, χρειάζεται άδεια για να εισέλθει σήμερα.
Εκεί έχουμε φτάσει. Το «Σπίτι της άρσης βαρών» ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, που ελλείψει χρημάτων δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει κατάλληλα για φοιτητές τους χώρους.
Η Ελλάδα ξόδεψε ένα καράβι χρήματα για την κατασκευή του, αλλά σήμερα λόγω της μετατροπής του από στάδιο σε πανεπιστήμιο απαιτούνται και άλλα κεφάλαια. Οχι λίγα μάλιστα.
Στόχος των πανεπιστημιακών δασκάλων που δεν φέρουν βέβαια καμιά ευθύνη είναι η λειτουργία στο χώρο από τον προσεχή Σεπτέμβριο μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το αν η πολιτεία θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.
Ο κίνδυνος λοιπόν να παραμείνει ορφανό το κλειστό στάδιο από φοιτητές, όπως είναι σήμερα και για τους αθλητές, είναι υπαρκτός.
Δηλαδή δεν θα γεννηθούν εκεί στη Νίκαια ούτε επιστήμονες ούτε πρωταθλητές.
Χθες υπήρξε συνάντηση γνωριμίας του Πύρρου Δήμα με τον πρύτανη της σχολής.
Αναδημοσίευση από sentragoal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου