Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΜΕ 3-0


ΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΠΣΑΤ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η Εθνική Γυναικών έχασε τις περισσότερες ελπίδες που είχε για την κατάληψη της 2ης θέσης του 6ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2011. Στο τρίτο και τελευταίο ματς της α’ φάσης που διεξάγεται στην Γκουάρντα της Πορτογαλίας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 3-0 από την Φινλανδία, που είχε αυτό που έλειπε από την Ελλάδα. Την παίκτρια- προσωπικότητα. Η πρώην ακραία του Ολυμπιακού Ρίκα Λεχτόνεν πήρε από το… χέρι την ομάδα της και με 26 πόντους (20 από επίθεση, 5 από μπλοκ και έναν από άσο) οδήγησε σε νίκη την ομάδα της, που κατά μεγάλο ποσοστό της δίνει την 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ του Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Λεχτόνεν πέτυχε τους 22 από τους 26 πόντους στα πρώτα δύο σετ! Το ότι η Λεχτόνεν έκανε την διαφορά αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες είχαν τραγικό ποσοστό στην επίθεση (Ελλάδα 30%- Φινλανδία 34%), αλλά εκείνη είχε 47%, ενώ δεν έπαιξε η άλλη μεγάλη παίκτρια της Φινλανδίας, η Σάρα Εσκο, λόγω τραυματισμού!
Γενικά πάντως την Κυριακή δεν ήταν προβληματική η υποδοχή, αλλά και η πάσα, που μαζί με τις κακές επιλογές στην επίθεση οδήγησαν στην ήττα.
Η Ελλάδα για να πάρει πλέον την δεύτερη θέση χρειάζεται στη δεύτερη φάση που θα γίνει στην Βουλγαρία να κερδίσει με 3-0 την Φινλανδία και η Βουλγαρία να νικήσει με 3-0 την Σκανδιναβική ομάδα. Εκτός αν η Εθνική κάνει το θαύμα κόντρα στην γειτονική χώρα, που είναι το φαβορί για την πρωτιά.
Στο πρώτο σετ η ελληνική ομάδα έμοιαζε υπνωτισμένη. Από την αρχή η υποδοχή ήταν αδύναμη και η ομάδα της Φινλανδίας το εκμεταλλεύτηκε και προηγήθηκε με 1-5. Η Εθνική μείωσε σε 4-5, αλλά συνεχόμενοι πόντοι της Λεχτόνεν έδωσαν νέο προβάδισμα στην Φινλανδία με 4-10. Η Χαντάβα πέρασε στη θέση της Τσίμα, αλλά η υποδοχή δεν καλυτέρευσε, μάλιστα η διαφορά αυξήθηκε ακόμα και στο +9 (11-20), με την πρώην παίκτρια του Ολυμπιακού να κάνει 4 ατομικά μπλοκ και να έχει 12 πόντους! Η Ελλάδα δεν τα παράτησε και με την παθιασμένη Κυριακίδου στην γραμμή του σέρβις έκανε απίστευτο σερί 6-0 φτάνοντας στο 21-23 (από 15-23) και λίγο αργότερα και στο 23-24 με επιμέρους σκορ 8-1, αλλά η Λεχτόνεν με επίθεση πάνω στην Τσίμα «καθάρισε» το σετ.
Στο δεύτερο σετ, με εντυπωσιακές τις κεντρικές Κυριακίδου και Τζανακάκη (πήραν 7 πόντους) η Εθνική ήλεγχε το παιχνίδι και προηγήθηκε 11-9, 15-12 και 18-16. Όμως σε αυτό το σημείο έπαθε μπλακ- αουτ. Με ένα 4-0 σερί οι Φινλανδές πέρασαν μπροστά 18-20, κάτι που ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του σετ, το οποίο χάθηκε με 22-25 με την Λεχτόνεν να παίρνει ξανά τον τελευταίο πόντο μαζί με άλλους 8 που είχε κερδίσει νωρίτερα!
Στο τρίτο σετ ο Καπράρα προσπάθησε να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού της ομάδας. Πέρασε στη θέση της πασαδόρου τη Χριστουδούλου αντί της Κουτουξίδου (το έκανε και στο 2ο σετ και του βγήκε για λίγο), αλλά δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Κακό ξεκίνημα (1-6), απόρροια της κακής ψυχολογίας από τον τρόπο που χάθηκε το δεύτερο σετ και ακόμα χειρότερη συνέχεια –παρά την μείωση σε 4-7- με την διαφορά να φτάνει το +8 (9-17, 15-23). Εγινε προσπάθεια να μειωθεί, φτάνοντας στο 20-23 και στο 22-24, αλλά η Φινλανδία είχε ξανά τον τελευταίο λόγο, αφού η Κιόση –σύμφωνα με τους διαιτητές- σημάδεψε άουτ.
ΕΛΛΑΔΑ- ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 0-3
Τα σετ: 23-25, 22-25, 22-25
ΕΛΛΑΔΑ (Τζιάνι Καπράρα): Κυριακίδου 10 (9/12 επ., 1 ασο), Κουτουξίδου 1, Κιόση 9 (9/36), Τζανακάκη 10 (3/11, 7 μπλοκ), Κοσμά 7 (7/21), Τσίμα 5 (3/27, 1 μπλοκ), Βλάχου (λ, 60%-50% άριστες), Χαντάβα 2, Χριστοδούλου 1.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Τόρε Αλεξάντερσεν): Αρμινεν 5 (5/14 επ.), Γιόκινεν 4 (2/6, 2 μπλοκ), Αρμινεν 2 (μπλοκ), Χάκινεν 10 (7/31, 2 ασους, 1 μπλοκ), Λεχτόνεν 26 (20/43, 5 μπλοκ, 1 ασο), Πιλαγιαμάκι 10 (6/20, 2 μπλοκ, 2 ασους), Χαμαλάινεν (λ, 38%- 25% άριστες), Βιλπόνεν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τζιάνι Καπράρα (ομοσπονδιακός τεχνικός): «Είμαι πολύ στενοχωρημένος, διότι με λίγη ακόμα προσπάθεια θα τα κερδίζαμε εμείς τα τρία σετ. Κάναμε όμως πολλά λάθη. Η πάσα μας ήταν προβληματική και έτσι δυσκολευόμασταν να πάρουμε τους πόντους. Επίσης η αντίπαλη άμυνα αποδείχθηκε πως ήταν ένα επίπεδο καλύτερη από εμάς. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Υπάρχει ακόμα μία φάση στην Βουλγαρία. Πρέπει να το πιστέψουμε και να πάμε για νίκη και με την Βουλγαρία και με την Φινλανδία, όχι μόνο με την Φινλανδία, διότι αυτή δεν είναι λογική. Η Λεχτόνεν είναι παίκτρια υψηλού επιπέδου, ήξερε να διαχειριστεί τα χτυπήματα της, παρά το γεγονός πως εμείς την κλείσαμε καλά, αφού πάντα έκανε επίθεση με δύο μπλοκ στημένα μπροστά της».
Ρίκα Λεχτόνεν (ακραία Φινλανδίας): «Καμία παίκτρια δεν μπορεί να κερδίσει μόνη της ένα ματς. Εγώ θεωρώ πως παίξαμε ομαδικά και ήταν πολύ σημαντικό που τα νέα κορίτσια έπαιξαν με μυαλό και δεν φάνηκε η απουσία της Εσκο. Η Ελλάδα πάλεψε το παιχνίδι δεν τα παράτησε, αυτό το περίμενα. Πλέον μπορούμε να πάμε ακόμα και για την πρώτη θέση».
Τόρε Αλεξάντερσεν (προπονητής Φινλανδίας): «Υπάρχει και η δεύτερη φάση, ακόμα δεν έχει κριθεί κάτι. Σαφέστατα και είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Κρατήσαμε την τακτική μας και πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ ότι περίμενα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...