Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΡΩΝ: ΗΤΤΑ 3-0 ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


Ρίγα. Αποστολή ΠΣΑΤ. Κώστας Ασημακόπουλος

Βαριά ήττα με 3-0 γνώρισε η Εθνική βόλεϊ ανδρών στην πρεμιέρα του Α΄ γύρου του Β΄ προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που γίνεται στη Ρίγα της Λετονίας. Η ελληνική ομάδα κάνοντας μια από τις χειρότερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών γνώρισε την ήττα με 3-0 (25-19, 25-20, 25-18) σε 68΄ από την «αλάνθαστη» Φινλανδία του Μάουρο Μπερούτο η οποία με το «καλημέρα» επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης του Β΄ομίλου που οδηγεί απ΄ ευθείας στα τελικά της Τσεχίας – Αυστρίας τον Σεπτέμβριο του 2011.
Πρόκειται για την πιο βαριά ήττα που γνωρίζει η Εθνική ανδρών από την Φιλανδία ύστερα από το 3-0 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Τορίνο το 1971.
Το ντεμπούτο του Γκόρντον Μέιφορθ ήταν «εφιαλτικό» όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος. Η ελληνική ομάδα απλά επιβεβαίωσε αυτό που όλοι έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ανέτοιμη και χωρίς υποδοχή

Ανέτοιμη, ασύνδετη και με παίκτες που το θέλει η καρδιά και το μυαλό αλλά δεν ακολουθεί το σώμα. Χωρίς υποδοχή, χωρίς ρυθμό και κυρίως χωρίς ένα συμπαγές και σταθερό σχήμα δεν κατάφερε να μείνει στον αγώνα ή, να πάρει κάποιο σετ που θα έδινε περισσότερες ελπίδες για ανατροπή της κατάστασης στον Β΄ γύρο που θα γίνει στο Ηράκλειο. Το σίγουρο είναι πως με τέτοια εμφάνιση η ελληνική ομάδα θα δυσκολευτεί πολύ για να ξεπεράσει ακόμα και τα εμπόδια της Λετονίας αλλά και της Μ.Βρετανίας. Οι μοναδικοί που «διασώθηκαν» ήταν οι Σμαραγδής, Τζούριτς και ο Στεφάνου στην άμυνα.

Αρχή με Πέτρογλου, Τζούριτς

Με βασικό ακραίο τον Πέτρο Πέτρογλου που όλη της σεζόν δεν είχε συμμετοχή στην ομάδα του (ΕΑ Πάτρας) και παρτενέρ τον Βασίλη Μηνούδη ξεκίνησε ο Μέιφορθ το δίδυμο των ακραίων, ενώ για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε τον Τζούριτς ως διαγώνιο. Ο 21χρονος άσσος του Ολυμπιακού τηρουμένων των αναλογιών άφησε καλές εντυπώσεις αλλά χωρίς υποδοχή το παιχνίδι της ελληνικής ομάδας δεν μπορούσε να οργανωθεί.

Σούπερ Μίκο Οϊβάνεν και Σίλταλα

Η Φιλανδία με πρωταγωνιστές τον Μίκο Οϊβάνεν και τον πρώην ακραίο του Αρη Σίλταλα που είχαν εξαιρετικό σερβίς άνοιξε ρήγματα στην ελληνική υποδοχή και ο εορτάζων Κώστας Προύσαλης έβγαινε έξω από τα τρία μέτρα για να κάνει πάσες. Η εμπειρία της ομάδας του Μπερούτο φάνηκε σε όλους τους τομείς και η πρόοδος της μέσω της συμμετοχής των παικτών της σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και στο Παγκόσμιο Λιγκ είναι φανερή.

Κακό ξεκίνημα

Μετά το 5-5 του 1ου σετ η Φιλανδία πάτησε γκάζι και με τους Σιβούλα και Σίλταλα πήραν διαφορά με 8-5 και 11-8. Στο 14-11 ο Μέιφορθ επιστράτευσε τον Λάππα στη θέση του Πέτρογλου αλλά δεν άλλαξε κάτι, αντίθετα πήγε στο σερβίς ο Μίκο Οϊβάνεν και εκτίναξε τη διαφορά στο 19-11. Ο Φράγκος πήρε τη θέση του Μηνούδη, η ελληνική ομάδα ισορρόπησε τον αγώνα, μείωσε σε 23-17 αλλά χωρίς συνέχεια. Το σετ χάθηκε 25-19.

Αλλαγές ακραίων

Στο 2ο σετ ο Μέιφορθ ξεκίνησε τον αγώνα με ακραίους Λάππα, Φράγκο αλλά η Φιλανδία κρατούσε στην υποδοχή τα ελληνικά σερβίς και ο Μίκο Εσκο μοίραζε γρήγορα παιχνίδι σε Οϊβάνεν, Σιβούλα και Σίλταλα που δεν κόβονταν με τίποτα.
Στο 14-11 για τους Φιλανδούς ο Μέιφορθ έκανε διπλή αλλαγή διαγώνιου – πασαδόρου με την είσοδο των Ρουμελιώτη – Λιβαθηνό αλλά το πρόβλημα στην υποδοχή παρέμενε άλυτο. Η ελληνική ομάδα κρατήθηκε κοντά μέχρι το 16-13, ενώ στο 19-14 επέστρεψε ο Μηνούδης στη θέση του Φράγκου και στο 20-15 έκλεισε η αλλαγή διαγώνιου – πασαδόρου χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αλάνθαστη η Φινλανδία κέρδισε όλες τις «κόντρα» επιθέσεις.

Ρουμελιώτης διαγώνιος

Στο 3ο σετ ο Μέιφορθ ξεκίνησε με τον Ρουμελιώτη διαγώνιο και τον Τζούριτς κεντρικό και Λάππα, Φράγκο ακραίους. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε με προβάδισμα 2-0 και 4-2 αλλά μέχρι εκεί. Το σερβίς του Σούμοφ έκανε πάλι τη ζημιά, ενώ το ένα λάθος διαδέχονταν το άλλο από ελληνικής πλευράς. Το 4-2 έγινε 9-4 για τους Φιλανδούς. Ο Πέτρογλου πήρε τη θέση του Μηνούδη αλλά χωρίς να αλλάξει κάτι. Η ελληνική ομάδα κρατήθηκε κοντά στο σκορ μέχρι το 12-10 και μετά παραδόθηκε.
*Οι πόντοι της Ελλάδας προήλθαν: 0 σερβίς, 34 επιθέσεις, 8 μπλοκ, 15 λάθη αντιπάλων και της Φινλανδίας: 7 σερβίς, 38 επιθέσεις, 11 μπλοκ, 19 λάθη αντιπάλων. Διαιτητές: Μπακούνοβιτς, Μουρούλο. Θεατές: 650΄.

ΕΛΛΑΔΑ (Μέιφορθ): Μηνούδης 1π. (1/3), Τζούριτς 11 (9/15, 2 μπλοκ), Προύσαλης 1 (1 μπλοκ), Ανδρεάδης 2 (2/5), Σμαραγδής 10 (8/10, 2 μπλοκ), Πέτρογλου 1 (1/4) / Στεφάνου (λ. – 62% υπ.), Ρουμελιώτης 5 (2/11, 3 μπλοκ), Λιβαθηνός, Φράγκος 2 (2/4), Λάππας 9 (9/16), Πέτρογλου 1, Πετρέας.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Μπερούτο): Εσκο 3π. (2/3), Σίλταλα 11 (7/12, 2 άσσοι, 2 μπλοκ), Μίκο Οϊβάνεν 21 (14/19, 3 άσσοι, 4 μπλοκ), Σούμοφ 5 (2/5, 3 μπλοκ), Μάτι Οϊβάνεν 3 (3/5), Σιβούλα 13 (10/21, 1 άσσος, 2 μπλοκ) / Χιβάρινεν (λ. – 70% υπ.), Τερβαπόρτι, Χιετάνεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...