Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΙΜ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ


Του Τάσου ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Τελικά η ελληνική πολιτεία δεν θα συρθεί στα δικαστήρια και κατ' επέκταση στην ταπείνωση και το διασυρμό από τους Ελληνες ολυμπιονίκες του Πεκίνου.
Θα ανταποκριθεί, σύμφωνα με αξιόπιστες και απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, λίαν συντόμως στις υποχρεώσεις της -βάσει και του νόμου- στην καταβολή των οφειλομένων πριμ από τις διακρίσεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Εστω και με καθυστέρηση δύο χρόνων, δηλαδή, τα τέσσερα ελληνικά μετάλλια θα πληρωθούν μέχρι κεραίας.
Η Ελλάδα κατέκτησε στο Πεκίνο δύο ασημένια μετάλλια με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη (τάε κβον ντο) και τους Βασίλη Πολύμερο - Δημήτρη Μούγιο (κωπηλασία) και δύο χάλκινα με την Πηγή Δεβετζή (στίβος) και Σοφία Μπεκατώρου - Βιργινία Κραβαριώτη - Σοφία Παπαδοπούλου (ιστιοπλοΐα).
Παρ' όλο που το ταμείο είναι μείον και παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί πλέον σε ισχύ ο νέος νόμος με ελάχιστα έως μηδενικά δυστυχώς κίνητρα, οι Ελληνες ολυμπιονίκες θα πρέπει να λάβουν τα πριμ σε ευρώ παλιάς κοπής, δηλαδή με τα ποσά που προέβλεπε ο προηγούμενος αθλητικός νόμος.
Περίπου 130.000 ευρώ για τη δεύτερη θέση και περίπου 100.000 για την τρίτη θέση.
Και επειδή κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, πριμ, μικρότερα βέβαια, έχουν να λαμβάνουν και όσοι Ελληνες αθλητές κατέλαβαν την 4η θέση (ένας), την 5η (ένας), την 6η (ένας), την 7η (δύο) και την 8η (τέσσερις).
Πριν από ένα μήνα περίπου η Πηγή Δεβετζή και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης με δηλώσεις τους είχαν «απειλήσει» με προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου να εξασφαλίσουν την καταβολή των θεσμοθετημένων τους πριμ ολυμπιακών διακρίσεων.
Μέχρι το 1992 οι ολυμπιονίκες λάμβαναν από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ένα ποσό που ισοδυναμούσε με την αγορά ενός διαμερίσματος περίπου 100 τ.μ. σε μια μέση τιμή.
Οι αξέχαστες νίκες της Βούλας Πατουλίδου και του Πύρρου Δήμα στάθηκαν απαρχή των προσλήψεων με το βαθμό αξιωματικού στις Ενοπλες Δυνάμεις και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκαν τα πριμ για συγκεκριμένες θέσεις, κίνητρα και προνόμια.
Ολα αυτά μέχρι και τη διοργάνωση του Πεκίνου.
Σήμερα τα υπάρχοντα κίνητρα ισοδυναμούν με πλήρη απαξίωση και στερούνται λογικής και εκσυγχρονισμού.
Ιστορικά, η μόνη φορά που τα πριμ δόθηκαν έγκαιρα ήταν το 1996, σχεδόν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και ελάχιστα πριν από τις εθνικές εκλογές, δηλαδή υπήρχε τότε σοβαρός λόγος.
Αναδημοσίευση από sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...