Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ


Η Δραπετσώνα στις αρχές του 20ου αι. πριν την εγκατάσταση των προσφύγων

Την άλλη Κυριακή, στις 5 Οκτωβρίου 2014, θα γίνει μια περιήγηση στη Δραπετσώνα, οργανωμένη από τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Για την ακρίβεια συνδιοργανωτές είναι το τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου, η Δημοτική βιβλιοθήκη, το ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) και η εκπομπή "Η ιστορία στο Κόκκινο". Ψυχή όλης της προσπάθειας η νεοεκλεγείσα Ελένη Κυραμαργιού, ιστορικός και συγγραφέας αλλά, κυρίως (για μένα), κόρη των φίλων μου Σταύρου και Χρυσούλας Κυραμαργιού.
Το γεγονός θα έχει ενδιαφέρον και θα γράψω γι αυτό την άλλη εβδομάδα. Σημειώνω ότι στους οργανωτές είναι και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Στο Κόκκινο 105.5" επομένως θα το μάθουν πολλοί και φαντάζομαι ότι θα έχει πολύ κόσμο. Δεν ξέρω πως θα τα καταφέρουν οι οργανωτές να τα βγάλουν πέρα με τόσο κόσμο ώστε όλοι να ακούνε και να βλέπουνε αυτά που θέλουν να τους δείξουν αλλά ελπίζω πως η δημοτική μηχανή θα βρει έναν τρόπο να φέρει το εγχείρημα σε πέρας.
Θα γράψω λοιπόν γι αυτή την περιήγηση την άλλη εβδομάδα, για σήμερα όμως σας δίνω δύο συνδέσεις με σελίδες όπου μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά ρεπορτάζ.
Πατώντας εδώ συνδέεστε με τις ιστοσελίδες Stagona4u και ΑΣΚΙ 


Η Δραπετσώνα μετά το 1922 με τα εργοστάσια και τις προσφυγικές εγκαταστάσεις




Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
11.30 π.μ.  Σημείο εκκίνησης ο σταθμός του ΟΣΕ απέναντι από τη πύλη Ε3.
(δέκα λεπτά με τα πόδια από τον ηλεκτρικό-υπάρχει και το λεωφορείο του ΟΛΠ μέσα από το λιμάνι)
Καλωσόρισμα, ανακοίνωση του προγράμματος και σύντομη αναφορά στην ιστορία του συνοικισμού. Περνάμε το γεφυράκι που βρίσκεται πάνω από το σταθμό και μπαίνουμε στον παλιό προσφυγικό συνοικισμό.
Πρώτη στάση: Καστράκι.  Αναφορά στη Δραπετσώνα των αρχών του 20ού αιώνα, την περίοδο που εγκαθίστανται οι πρώτοι κάτοικοι και που ξεκινούν τη λειτουργία τους τα πρώτα εργοστάσια. Μπαίνουμε στην Εθνικής Αντιστάσεως.
Ελένη Κυραμαργιού (ιστορικός)
Δεύτερη στάση: τα πορνεία και οι φυλακές των Βούρλων. Οι ρεμπέτες, οι τεκέδες και τα πορνεία πριν το 1940
Βασίλης Πισιμισης (συλλέκτης-συγγραφέας)
Θωμάς Σιδερης (δημοσιογράφος)
Η μετατροπή των πορνείων σε φυλακές και η μεγάλη απόδραση των Βούρλων. Ελένη Κυραμαργιού
Τρίτη στάση:  2o Λύκειο-Δημαρχείο Δραπετσώνας. Στο κέντρο του προσφυγικού συνοικισμού θα μιλήσουμε για την προσφυγική εγκατάσταση, την αυτοστέγαση και τα παραπήγματα. Προβολή της ταινίας του 2ου Λυκείου «Πίσω από τη βιτρίνα η Δραπετσώνα» (10 λεπτά). Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας του σχολείου.
2ο λύκειο - Μαρία Ραυτοπουλου (φιλόλογος)
Τέταρτη Στάση: Γκρεμός, οδός Καζαντζάκη. Η αδιαφορία του Κράτους για την αποκατάσταση των προσφύγων, οι αγώνες των κατοίκων με αποκορύφωμα την μάχη της παράγκας και η αποκατάστασή την περίοδο της δικτατορίας.
Γιώργος Χατζοπουλος (συλλέκτης και συγγραφέας βιβλίων ιστορίας της περιοχής)
Νίκος Μπελαβιλας (αρχιτέκτονας)
Πέμπτη στάση: Η βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής. Αναφορά στις επιχειρήσεις, το προσωπικό τους αλλά και τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις.
Νίκος Μπελαβιλας
Η εκλογική συμπεριφορά των κατοίκων της Δραπετσώνας και η κοινωνική μεταστροφή των κατοίκων, οι πρόσφυγες γίνονται εργάτες.
Ηλίας Νικολακοπουλος  (πολιτικός επιστήμονας)
Έκτη στάση: πάρκο εργατιάς, συνοικισμός Λιπασμάτων. Βόρειο σύνορο της Εταιρείας Λιπασμάτων. Συνοπτική παρουσίαση των τριών μεγαλύτερων εργοστασίων της περιοχής (Λιπάσματα, Βασιλειάδης, ΑΓΕΤ) και στο θέμα της Ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής ζώνης.
Ελένη Κυραμαργιού
Γιώργος Τσιρίδης (μαθηματικός-συγγραφέας)
 epitheorisi2014gt.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...