Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΤΟ 1987


hellas-1987
Η 4η Οκτωβρίου για το Ελληνικό βόλεϊ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ημέρες δόξας και επιτυχίας καθώς σαν σήμερα πριν 28 η Ελλάδα επικρατούσε στη Γάνδη της Σουηδίας με 3-2 κατακτώντας τον χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό που ακόμη και σήμερα παραμένει το μοναδικό της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.
Μπορεί να πέρασαν 28 χρόνια, ωστόσο η σημερινή μέρα παραμένει βαθιά χαραγμένη σε όλους.
Μια μέρα ιστορική. Μια νίκη μοναδική για το ελληνικό βόλεϊ και την Εθνική μας ομάδα των ανδρών…. Ένα από τα πιο αγαπημένα ταϊ-μπρεϊκ όλων μας.
4 Οκτωβρίου 1987 και η Εθνική μας ομάδα των ανδρών έπειτα από μια καταπληκτική πορεία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελγίου έφθανε στον μικρό τελικό απέναντι στην Σουηδία του Γκούσταφσον, του Σάαφ και του Νίλσον.
Εκεί οι παίκτες του Θανάση Μαργαρίτη φρόντισαν να γράψουν την δική τους ανεξίτηλη ιστορία και με το 3-2 επί των Σουηδών η μεγάλη «παρέα» του Καζάζη, του Τριανταφυλλίδη, του Μουστακίδη, του Τεντζέρη και των άλλων παιδιών να πετύχουν κάτι μοναδικό και –ΔΥΣΤΥΧΩ όμως μέχρι σήμερα- αξεπέραστο.
Μια επιτυχία πρωτόγνωρη αφού η «μάχη» απέναντι στους Σκανδιναβούς ήταν επική αλλά η Ελλάδα και οι διεθνείς μας φρόντισαν να σταθούν στο ύψος τους και βγάζοντας την ελληνική ψυχή να κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο.
Μπορεί οι Σουηδοί να προηγήθηκαν δύο φορές (0-1, 1-2), ωστόσο η Εθνική μας κατάφερε να ισοφαρίσει ισάριθμες και σε ένα «μαγικό» και ονειρεμένο» 5ο σετ να φθάσει στο 16-14 και να κατακτήσει την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό και το χάλκινο μετάλλιο.
Μετάλλιο που συνοδεύθηκε με πηγαίους τίτλους στις εφημερίδες της εποχής, που βαφτιστηκέ ως  «άνοιξη της Γάνδης», αλλά που δυστυχώς δεν έφερε το βόλεϊ βήματα μπροστά στην Ελλάδα.
Μια επιτυχία που το ίδιο το ελληνικό βόλεϊ ΔΕΝ κατάφερε να εκμεταλλευθεί και να ξεφύγει όπως έκανε το μπάσκετ το καλοκαίρι του 87 με την επιτυχία του ΣΕΦ.
Μετά από 28 ολόκληρα χρόνια η Γάνδη και το Χάλκινο μετάλλιο παραμένουν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού βόλεϊ και όπως δείχνουν τα πράγματα η επιτυχία θα παραμένει μοναδική για πολλά ακόμη χρόνια.
Όπως και να έχει πάντως η Γάνδη αποτέλεσε και αποτελεί για όλους μας ένα μοναδικό συναίσθημα που μας έκανε υπερήφανους και μας έκαναν να λατρέψουμε αυτό το άθλημα.
Η ομάδα του Θανάση Μαργαρίτη από αποτελούμενη από τους Στέλιο και Δημήτρη Καζάζη, Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, Σάκη Μουστακίδη, Τάσο Τεντζέρη, Δημήτρη Γόντικα, Μάκη Δημητριάδη, Κώστα Μαργαρώνη, Βαγγέλη Κουτσονίκα, Γιάννη Νικολαϊδη, Σωτήρη Αμαριανάκη και Γιώργο Ντράγκοβιτς ακόμη και σήμερα-έστω και πολλοί εξ αυτών ξεχασμένοι από τους φορείς του αθλήματος- αποτελούν τις ομορφότερες αναμνύσεις μας από εκείνο το καλοκαίρι και γενικότερα από το βόλεϊ.
Στέλιο, Δημήτρη, Μιχάλη, Σάκη, Τάσο, Μάκη, Κώστα, Βαγγέλη, Γιάννη, Σωτήρη, Γιώργο ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας πετύχατε και όσα μας δώσατε…
hellas-gandh-1987
volleyplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...