Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ''ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ''

Του Γιώργου ΤΣΙΡΙΔΗ
Το βλέπω από τις συζητήσεις μου παντού όπου βρεθώ στη Δραπετσώνα. Είναι αναγκαίο πλέον να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο στην συνεχή υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας που δεν προέρχεται από την “κακή” ή την “αντιδραπετσωνίτικη” στάση της δημοτικής αρχής αλλά από το ίδιο το γεγονός της μετατροπής του δήμου μας σε μια επαρχία του Κερατσινίου λόγω Καλλικράτη.
  • Το δημαρχείο μετατρέπεται σε πολεοδομία υποβαθμιζόμενο σε αποθήκη εγγράφων και φωριαμών για να έχουν καλό παρκινγκ οι χρήστες της πολεοδομίας δηλαδή οι εργολάβοι, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι.
  • Οι υπηρεσίες γίνονται όλο και πιο προβληματικές λόγω του ότι από αυτόνομοι οργανισμοί του πρώην δήμου Δραπετσώνας έχουν μετατραπεί σε παραρτήματα των αντίστοιχων υπηρεσιών του Κερατσινίου.
  • Το υπαλληλικό προσωπικό που εξυπηρετούσε τον δημότη τώρα έχει διασκορπιστεί σε διάφορα τμήματα του δήμου Κερατσινίου ενισχύοντας απλά τον εκεί ευρισκόμενο διοικητικό μηχανισμό.
  • Η άμεση επαφή του δημότη με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τους συμβούλους κλπ. έχει αντικατασταθεί με την κάθε Τετάρτη παρουσία του δημάρχου στο πρώην δημαρχείο, πράγμα που μοιάζει με επισκεπτήριο και δεν έχει καμιά σχέση με την καθημερινή και όλες τις ώρες επαφή του δημότη με το πολιτικό προσωπικό.
  • Η πόλη μοιάζει εγκαταλελειμμένη. Η παρουσία κάποιων αντιδημάρχων στα γραφεία του πρώην δημαρχείου δεν γίνεται καν αντιληπτή από τον πολίτη και επομένως δεν αποτελεί ούτε για αστείο αντιστάθμισμα στην γενική εγκατάλειψη
  • Μια μόνο υπηρεσία, η Σχολική Επιτροπή Β’θμιας εκπαίδευσης αποφάσισε να έχει έδρα της την Δραπετσώνα και αμέσως η διοίκηση και το ΔΣ άλλαξαν την απόφαση και την πήγαν Κερατσίνι
  • Ο θεσμός του αντιδημάρχου Δραπετσώνας που θα προσωποποιούσε κάπως την παρουσία της δημοτικής αρχής εγκαταλείφθηκε χωρίς λόγο
 Θα επαναλάβω ότι το θέμα δεν είναι η “καλή ή κακή” δημοτική αρχή αλλά το ίδιο το γεγονός ότι χάθηκε η αυτονομία της πόλης και συνεπώς χάθηκε εντελώς η διοίκηση, η Αυτοδιοίκηση!
Θα μου πείτε το ίδιο δεν ισχύει για την Χαραυγή-Ευγένεια; Βεβαίως θα σας απαντήσω. Απλά εκείνοι δεν είχαν ποτέ τους αυτοδιοίκηση και γι αυτό δεν την αποζητούν! Θα έπρεπε και αυτοί να την μάθουν και τότε θα έβλεπαν πόσο δύσκολα θα αποχωρίζονταν ένα θεσμό που είναι κοντά στον λαό, εκφραστής του λαού και πολύ κοντά στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Ούτε οι Αθηναίοι ούτε οι Πειραιώτες ξέρουν από αυτοδιοίκηση αφού ποτέ τους δεν είχαν κάτι τέτοιο. Είχαν πάντα ένα Δήμο που ήταν τόσο μακρινός όσο και το Υπουργείο ή η Κυβέρνηση. Δεν είχαν νιώσει την αυτοδιοίκηση όπως τα χωριά γνώριζαν τις κοινότητες (αυτές που κατάργησε ο Καποδίστριας) και οι μικρές πόλεις που γνώριζαν τους δήμους (αυτούς που κατέστρεψε ο Καλλικράτης).
 ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Δίνουν ονόματα όπως Καποδίστριας και Καλλικράτης σε μορφώματα που ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης θα απέρριπταν. Κι αν ο Καποδίστριας ήταν τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά καθώς δεν καταργούσε την αυτοδιοίκηση, απλά έφτιαχνε βιώσιμους δήμους σε σχέση με τις πολύ αδύναμες κοινότητες, ο Καλλικράτης ήταν ο ενταφιασμός της αυτοδιοίκησης προς χάριν της κεντρικής εξουσίας. Η χαρά του εργολάβου και του λαμόγιου που έχει επεκτείνει τις λαμογιές και τις αδιαφανείς διαπλοκές του σε περισσότερους οργανισμούς με δύναμη και χρήμα για να μοιραστεί. Οι οικονομίες κλίμακας δεν έγιναν  από τον Καλλικράτη αλλά από την μείωση των μισθών των υπαλλήλων και τη μη δυνατότητα διπλομισθιών στο δημόσιο. Όλα τα άλλα είναι τρίχες! Θα μπορούσαν να υπάρξουν πραγματικές οικονομίες με τη μείωση των μισθών δημάρχων αντιδημάρχων προέδρων κλπ, και να μην εξαφανιστεί η δυνατότητα του πολίτη να εκφράζεται μέσα από εκλεγμένους αντιπροσώπους του που να τους ξέρει, να τους βλέπει και να μπορεί επομένως να τους ελέγχει.
 Επάνοδος στο θέμα μας. Η Δραπετσώνα νιώθει εγκαταλελειμμένη και το λέει αυτό ο κόσμος παντού. Όχι γιατί αναπολεί την δημοτική αρχή Χρονόπουλου, Αραβιάδη ή Χρυσού, αλλά γιατί αναπολεί την εποχή που ΕΙΧΕ δημοτική αρχή και μπορούσε να την εκλέγει, να την βρίζει, να την ελέγχει, να την αγαπάει ή να την μισεί, αλλά τέλος πάντων να την βλέπει σε ΓΝΩΣΤΑ πρόσωπα και με ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΗ ταυτότητα. Τώρα όλα είναι απρόσωπα και πάρα πολύ Κερατσινιώτικα. Η Δραπετσώνα έχει εξαφανιστεί, την ζωή της την καθορίζουν άνθρωποι ξένοι και η αδιαφορία για το παρόν και το παρελθόν και το μέλλον της είναι έκδηλη. Να το επαναλάβω μια ακόμη φορά. Δεν φταίει ο Τζανής και η δημοτική του αρχή γι αυτή την κατάσταση. Φταίει το γεγονός ότι ο Καλλικράτης μας ξέγραψε. Ψάχνετε για τον αίτιο; Αναζητήστε τον στο όνομα ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ!
Εμείς πάντως πρέπει να οργανωθούμε. Η κίνηση Πολιτών Δραπετσώνας είναι ίσως μια διέξοδος. Έχω αναρτήσει προ πολλού ένα σχέδιο καταστατικού της. Το έχω δώσει και στο τοπικό συμβούλιο (στον Πρόεδρο) και περιμένω μια απάντηση αν θα τα προχωρήσουμε και θεσμικά. Θα ήθελα να είναι μια κίνηση που να αποτελείται από Δραπετσωνίτες ΟΛΩΝ των αποχρώσεων και παρατάξεων. Δεν με πειράζει μια καθυστέρηση προκειμένου να βγει κάτι καλύτερο. Δεν μπορεί όμως να πλατειάσει άλλο. Σύντομα θα προχωρήσουμε. Χρειάζεται ένα όργανο που θα ενδιαφερθεί για την πόλη. Μακάρι να είναι όσο πιο πλατύ γίνεται!
gtsiridis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...