Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η εισήγηση μας, στην αυριανή ημερίδα του αθλητισμού, που διοργανώνει η Γ.Γ.Α. στο Σ.Ε.Φ., είναι η εξής:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΕΛΕΓΧΟΣ.

Η σημερινή εικόνα του ερασιτεχνικού αθλητισμού στη χώρα μας, που ακολουθεί την οικονομική και όχι μόνο κατάσταση της χώρας μας, μας επιβάλει την αλλαγή του τρόπου διοίκησης και αναθεώρησης σχεδόν των πάντων.
Όταν:
1. Με τους χορηγούς να έχουν εξαφανιστεί – λόγω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου – και άρα ένα σημαντικό ποσό, λείπει από τα ταμεία των συλλόγων.
2. Με το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας, τα παιδιά εξαφανίζονται από τα γυμναστήρια. Και ειδικότερα από του χρόνου, που επιβάλλεται η διεύρυνση του ωραρίου στα σχολεία και ότι θα υπολογίζεται και ο βαθμός της Β΄ Λυκείου, για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.
3. Με την τακτική επιχορήγηση στα εκτός ποδοσφαίρου αθλήματα, να έχουν κάποια χρόνια να αποδοθούν.
4. Με την ημικρατική εταιρία ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία ασκεί επικίνδυνη προπαγάνδα σε βάρος όλων – πλην ποδοσφαίρου αθλήματα – με την ανύπαρκτη προβολή τους και με την ασύστολη χορήγηση ποσών σε επαγγελματικές ομάδες, με τον κίνδυνο πια όταν μιλάμε για ΄΄ελληνικό αθλητισμό΄΄, σε λίγα χρόνια να είναι μόνο το ποδόσφαιρο, δηλαδή το πιο προβληματικό κομμάτι του.
5. Έχουν κοπεί τα προνόμια των υψηλού επιπέδου αθλητών και στην ουσία τώρα πια, αυτοί υπολειτουργούν και κινδυνεύουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012, να στείλουμε μόνο τη σημαία μας.
6. Πολλές Ομοσπονδίες, αναγκάζονται και ματαιώνουν Πανελλήνια πρωταθλήματα, κύρια μικρών ηλικιών.
7. Στη χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες, πριν από 6 χρόνια, αυτή τη στιγμή δεν έχουν μείνει και πολλές εγκαταστάσεις για αθλητική αξιοποίηση.
8. Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός διαλύεται γιατί κάποιοι που τόσα χρόνια στήριξαν το κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, τώρα θυμήθηκαν ότι για να σωθεί η Ελλάδα θα πρέπει μέσα σε ένα βράδυ να το αλλάξουν με το μοντέλο του «τίποτα», χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα, χωρίς καμία περίοδο προσαρμογής, χωρίς καμία ενημέρωση.
9. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πρωτογενές κύτταρο ανάπτυξης του αθλητισμού, όπως είναι το ερασιτεχνικό σωματείο.
10. Στη χώρα μας, καταργούνται τα αθλητικά σχολεία.
11. Κανείς δεν καταλαβαίνει τον κοινωνικό ρόλο του ερασιτεχνικού σωματείου.
12. Καταργήθηκε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, θεωρώντας ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο, στη ζωή μας.

Επειδή λοιπόν, συμβαίνουν όλα αυτά,
Προτείνω
  1. Επειδή ακούγεται από παντού, ότι θα εφαρμοστεί ένας τύπος ‘’Καλλικράτη’’ και στον αθλητισμό, να εγκριθεί και να προστεθεί στο νόμο του ‘’Καλλικράτη’’ που ισχύει για τους δήμους, η υποχρέωση των δήμων για ίδρυση και λειτουργία Δημοτικών συλλόγων, συγχωνεύσεις συλλόγων του ίδιου αθλήματος στην πόλη τους, η άσκηση διοίκησης και άρα ελέγχου απ΄ αυτούς, η χρηματοδότηση τους, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια σε αρκετούς δήμους (και ειδικότερα όπως λειτουργεί ο ΔΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, τον οποίο έχω την τιμή και υπηρετώ, ως Γενικός Γραμματέας από το 2002 που ιδρύθηκε), με παράλληλη όμως χρηματοδότηση στους δήμους γι΄ αυτόν τον σκοπό ένα ποσοστό από τα κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε. γιατί είναι πασιφανές τώρα πια ότι μόνο οι δήμοι μπορούν και πρέπει να εγγυηθούν τη λειτουργία του ερασιτεχνικού αθλητισμού. (Η πρόταση αυτή πρέπει να αναλυθεί επισταμένως)
  2. Η υποχρεωτική περιστολή της διαφημιστικής δαπάνης της ΟΠΑΠ Α.Ε., κατά 30% και η απόδοση του ποσού στην Ε.Ο.Ε., για την Ολυμπιακή προετοιμασία ή στις Ομοσπονδίες.
  3. Να εγκριθούν οι αποσπάσεις των προπονητών των Ομοσπονδιών, που παράλληλα εργάζονται στο δημόσιο.
  4. Να ορθολογιστούν τα προνόμια των αθλητών, γιατί τώρα έχουμε φτάσει στα άλλο άκρο.
  5. Να συνεχιστεί η επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλημάτων, με σύνδεση την ανάπτυξη που έχουν και το φυτώριο τους.
  6. Να επιστραφούν οι Μεσογειακοί Αγώνες, που θα μας κοστίσουν ποσό που δεν αντέχουμε, γιατί δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην πατρίδα μας.
  7. Να θεσπιστούν κίνητρα για φοροαπαλλαγή στους χορηγούς των ερασιτεχνικών συλλόγων.
  8. Να διακοπεί η χρηματοδότηση στον επαγγελματικό αθλητισμό.
Με τιμή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ
Μέλος ΔΕΑΒ
Πρ. μέλος δ.σ. ΕΟΠΕ
Γ.Γ. ΔΑΣ Δραπετσώνας
Στέλεχος Αθλητικού Οργανισμού δήμου Δραπετσώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...