Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Παρατήστε το ποδόσφαιρο

Αυτή η παράνοια που επικρατεί στην Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να πάψει να απασχολεί το κράτος που επιβαρύνει την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου για να κάνει το διαιτητή σε ιδιοκτήτες ανώνυμων εταιριών.
«Ήμουν νιος και γέρασα», λέει μια λαϊκή σοφία που μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που ακούω εξαγγελίες για την κάθαρση και το συμμάζεμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σαν το «Groundhog day» με τον εξαιρετικό Μπιλ Μάρεϊ, ζούμε διαρκώς την Ημέρα της μαρμότας. Στην εξαιρετική αυτή ταινία, ο Φιλ (Μπιλ Μάρεϊ) είναι ένας δύστροπος, εγωιστής και κακόψυχος (για να μην πω το άλλο…) τύπος ο οποίος είναι καταραμένος να ζει κάθε μέρα την ίδια μέρα μέχρι να αποφασίσει ο ίδιος να αλλάξει συμπεριφορά και χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το ελληνικό ποδοσφαιρο.
Από τότε που με θυμάμαι, υπάρχουν σκάνδαλα, επεισόδεια, νεκροί και κοκόρια που μαλώνουν ποιος την έχει μεγαλύτερη… τη μαγκιά. Ιδιοκτήτες Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών, βασικοί χρηματοδότες μέσων μαζικής ενημέρωσης (έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου) χουλιγκανίζουν επικινδύνως δημιουργώντας διαρκές πολεμικό κλίμα. Αυτά γίνονται δεκαετίες τώρα, αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται για πολλά χρόνια ακόμα και καμία αναστολή πρωταθλημάτων, δεν πρόκειται να διορθώσει την κατάσταση. Μόνο ο γιατρός που θέλει να ξεγελάσει τους συγγενείς, θα δώσει χάπι για τον πονοκέφαλο στον καρκινοπαθή.
H λύση για το καρκίνωμα που λέγεται «ελληνικό ποδόσφαιρο» είναι μία. Να σταματήσει η πολιτεία να εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο. Να αποσύρει την αστυνομία από τα γήπεδα, η οποία φυσικά θα πρέπει να απαρνηθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που της αναλογεί για την παροχή υπηρεσιών και να αφήσει τους ιδιοκτήτες με τους στρατούς τους να βγάλουν τα μάτια τους μεταξύ τους. Πρέπει η πολιτεία να σταματήσει να δίνει άλλοθι στα επεισόδια που χρεώνονται μονίμως στην κακή αστυνόμευση. Επίσης πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών ΑΕ μέσω κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και μέσω των ταμείων των περιφερειών.
Ευτυχώς, λόγω κρίσης (δυστυχώς) οι βαλίτσες με τα εκατομμύρια ευρώ που έφευγαν από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και από διάφορες δημόσιες επιχειρήσεις και κατέληγαν στα ταμεία ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιριών, πλέον δεν υφίστανται σε τέτοιο βαθμό. Όχι ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν απωλέσει οικονομικά οφέλη. Το στοίχημα να είναι καλά.
Αν λοιπόν η πολιτεία θέλει πραγματικά να τελειώνει μια και καλή με τον χουλιγκανισμό και την άθλια ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα θύματα και τη βρωμιά των στημένων αγώνων, θα πρέπει να σταματήσει να προσφέρει άλλοθι. Θα πρέπει να αποσύρει κάθε εμπλοκή, οικονομική και διοικητική και να αφήσει τους… καουμπόηδες να καθοδηγούν τα «κοπάδια» τους με αποκλειστική δική τους ευθύνη.
Δυστυχώς όμως, δεν έχει υπάρξει πολιτική ηγεσία στην ιστορία του ελληνικού κράτους που να μην ήθελε να έχει εμπλοκή που το ποδόσφαιρο. Τη βία πολλοί εμίσησαν, τις δεξαμενές ψηφοφόρων ουδείς. Και γήπεδα για να διαχειριστούν ανώνυμες εταιρείες θα συμφωνήσει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει, τη στιγμή που αθλητές του στίβου, της κολύμβησης, της ποδηλασίας και άλλων Ολυμπιακών αθλημάτων δεν έχουν ούτε 400 μέτρα να προπονηθούν.
Άλλωστε η πολιτική βούληση φάνηκε αμέσως. Αμέτρητα τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Κάποιος φουσκωτός (πιο σωστή λέξη το «ευτραφή») χειροδίκησε στο συμβούλιο της σούπερ λίγκας και το θέμα πήγε στον πρωθυπουργό.
«Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν…» που έλεγε και ο συγχωρεμένος Νίκος Παπάζογλου.
sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...