Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΙΔΟΥ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ


Του Φίλιππα ΣΥΡΙΓΟΥ

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, οι δύο μεγαλύτεροι αθλητικοί σύλλογοι της χώρας, δεν έχουν διοικήσεις.
Το πρωτάθλημα βόλεϊ σταμάτησε, ομάδες με ιστορία ακύρωσαν τις διεθνείς συμμετοχές τους. Στο πόλο, οι δύο μεγάλοι του Πειραιά, Ολυμπιακός (άνδρες) και Εθνικός (γυναίκες), αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στο μπάσκετ το πρωτάθλημα διεξάγεται υπό τριτοκοσμικές συνθήκες, στο χάντμπολ, άστα να πάνε...
Το συμπέρασμα είναι ότι ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται υπό πτώχευση, όχι τόσο γιατί χτυπήθηκε από τη γενικότερη οικονομική κρίση, που, κακά τα ψέματα, έβαλε κι αυτή το χεράκι της, αλλά κυρίως γιατί έχει πέσει θύμα του «Πάμε Στοίχημα» και της προπαγάνδας του ΟΠΑΠ για το ποδόσφαιρο.
Και εκείνο που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι, σε όλα τα εκτός ποδοσφαίρου αθλήματα, τη μεγάλη ζημιά δεν κάνει ο περιορισμός των χρημάτων, αλλά η σχεδόν ανύπαρκτη προβολή των δραστηριοτήτων και των επιτυχιών τους, που είναι η κύρια αιτία του συνακόλουθου οικονομικού μαρασμού.
Χρόνια τώρα επαναλαμβάνω μονότονα από αυτή εδώ τη στήλη, με τον κίνδυνο να θεωρηθώ γραφικός, ότι ο ΟΠΑΠ, από αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού που ήταν κάποτε, τώρα έχει γίνει ο αιμοπότης του! Και επίσης ότι, έτσι που πάμε, σε πολύ λίγα χρόνια ελληνικός αθλητισμός θα είναι μόνο το ποδόσφαιρο -δηλαδή το πιο προβληματικό και αφερέγγυο κομμάτι του.
Ομως, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Ποιος να συγκινηθεί άραγε; Το κράτος που περιμένει τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, για να βουλώσει τρύπες; Ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, που βλέπει ότι τα χρήματα στο «Στοίχημα» τα φέρνει το ποδόσφαιρο και γι' αυτό πορεύεται αναλόγως; Τα μέσα ενημέρωσης, που έχουν τον ΟΠΑΠ ως τον καλύτερό τους πελάτη, με χρήμα φρέσκο και σπαρταριστό; Ή μήπως τα θιγόμενα αθλήματα και σωματεία, που αντί να επαναστατήσουν κατά του δυνάστη, απλώνουν χέρι επαιτείας προς αυτόν, για να τη βγάλουν καθαρή σήμερα, και αύριο έχει ο Θεός;
Ιδού όμως πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα της ισοπέδωσης του ελληνικού αθλητισμού: Ο ΟΠΑΠ μοιράζει τη διαφήμιση και τις χορηγίες, πάντα σε σχέση με το ποδόσφαιρο, σε τηλεόραση, ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά και κατόπιν τα Μέσα αναλαμβάνουν δράση. Ετσι, σε κάθε αθλητική εφημερίδα μόνο το ξένο ποδόσφαιρο καταλαμβάνει περισσότερο χώρο απ' όσο όλα τα άλλα αθλήματα μαζί, ενώ στην πρώτη σελίδα μια νίκη της εθνικής μπάσκετ αξιολογείται ως.... υποδεέστερη από κάποιο φιλικό ματς ποδοσφαίρου!
Στα αθλητικά ραδιόφωνα, τώρα, τα βράδια της Τετάρτης και της Πέμπτης η ενημέρωση σε σχέση με τα ματς του «Στοιχήματος» προηγείται της περιγραφής των αγώνων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την Ευρωλίγκα, όπου (παρεμπιπτόντως) οι δύο αυτές ομάδες παίζουν συνεχώς πρωταγωνιστικό ρόλο! Οσο για την ιδιωτική τηλεόραση, δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ σε αποτελέσματα μη ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Αλλά και η κρατική, επί σειρά ετών έπρεπε να φτάσει η ώρα 2.30 τα ξημερώματα για να προβάλει από τη λεγόμενη «Αθλητική Κυριακή», που χορηγούσε βεβαίως ο ΟΠΑΠ, το μπάσκετ και τα άλλα αθλήματα! Μέχρι τότε έπαιζε μόνο ποδόσφαιρο...
Ολ' αυτά φυσικά δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο παρασύρει και τους ανυποψίαστους, οι οποίοι εν τέλει αντιλαμβάνονται ως φυσιολογικό το να προβάλλεται με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα το ποδόσφαιρο, και τα υπόλοιπα αθλήματα να βρίσκονται υπό εξαφάνιση.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, λοιπόν, η συνδρομητική τηλεόραση αναγκάστηκε να δώσει 42 εκατομμύρια το χρόνο για να εξασφαλίσει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα -πλην Ολυμπιακού και Ξάνθης. Και μέσα στο ίδιο κλίμα είναι απολύτως φυσικό να μην εκδηλώνεται κανένα σοβαρό ενδιαφέρον για τη διοίκηση συλλόγων όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλη την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Γιατί ο παράγοντας που θα διαθέσει το χρόνο του και τα ωραία του λεφτά, δεν το κάνει μόνο από αγάπη προς τον αθλητικό σύλλογο, το άθλημα ή την ομάδα. Το κάνει για να ακουστεί και λίγο το ονοματάκι του, να δει και τη φάτσα του σε καμιά τηλεόραση ή έστω εφημερίδα, και να καταξιωθεί έτσι σ' αυτούς που απευθύνεται.
Με κομμένη, όμως, τη λεζάντα, πού να πάει ο χριστιανός; Κάθεται σπίτι του, ή πάει κι αυτός στο ποδόσφαιρο να βρει την υγειά του.
Αναδημοσίευση από enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...