Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο Nick Cave γράφει στίχους και μουσική για την Αθήνα της εξαθλίωσης

O εντυπωσιακός Nick Cave, ο Αυστραλός τραγουδοποιός και όχι μόνο, που λατρεύεται όσο λίγοι στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το νέο του τραγούδι αφιερωμένο στις εικόνες διαμαρτυρίας και εξαθλίωσης που βλέπει στην Ελλάδα και την Αθήνα της φτώχειας, των διαδηλώσεων και των δακρυγόνων.

Συνθέτης ιδιαίτερης ευφυΐας, στιχουργός και ποιητής ο Cave επιστρέφει με ένα τραγούδι γροθιά στο στομάχι με αρκετή δόση ειρωνείας για την ανθρώπινη κοινωνία και μια κραυγή αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους Ελληνες.

Το τραγούδι του παγκοσμίου φήμης μουσικού που κυκλοφορεί με την αγαστή συνεργασία των εδώ και τριάντα περίπου χρόνια συνοδοιπόρων του, των Bad Seeds, τιτλοφορείται «Lightning Bolts», δηλαδή «Κεραυνοί» ως μια ευθεία αναφορά στον αρχαίο Θεό των Ελλήνων τον Δία.

Αλλωστε έτσι ξεκινάνε και οι στίχοι στου κομματιού «Δύο κεραυνοί ήρθαν στο δωμάτιό μου, δώρο από τον Δία», ενώ κάνει ειδική αναφορά στις διαδηλώσεις και τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια,

«Στην Αθήνα οι νέοι κλαίνε από τα δακρυγόνα» αναφέρει ο Nick Cave και με τρόπο καυστικό συνεχίζει «εγώ είμαι δίπλα στην πισίνα και μαυρίζω» και περιγράφει μια εφιαλτική εικόνα σημειώνοντας «στο λίκνο της δημοκρατίας ακόμη και τα περιστέρια φοράνε αντιασφυξιογόνες μάσκες»

Γνωστός για την αγάπη του προς την Ελλάδα και τους Ελληνες, επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας όχι μόνο για συναυλίες, αλλά και για διακοπές, ενώ έχει αμέτρητους φίλους και όχι μόνο θαυμαστές.

Πολυσχιδής προσωπικότητα, ο 56χρονος τραγουδοποιός έγινε γνωστός με το αυστραλιανό γκρουπ Birthday Party που βιάστηκαν κάποιοι να το χαρακτηρίσουν «πανκ», αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι η περίπτωση του Cave δεν θα χωρούσε ποτέ σε συγκεκριμένες μουσικές φόρμες και ταμπέλες.

Από το 1983, όταν, μετά από τέσσερις δίσκους, εγκατέλειψε τους Birthday Party και σχημάτισε τους Bad Seeds έχει διανύσει μια εντυπωσιακή μουσική πορεία με δεκαπέντε πολύ πετυχημένους δίσκους και αμέτρητες επιτυχίες που του έφεραν παγκόσμια αναγνώριση.

Κυκλοφόρησε, ακόμη, άλλους δύο δίσκους με ένα άλλο project τους Grinderman, που είναι οι ίδιοι οι Bad Seeds με άλλο όνομα, αλλά έχει συνθέσει και αμέτρητα soundtracks, ορισμένα εκ των οποίων έχουν κατακτήσει πολλά βραβεία.

Ιδιόρρυθμος και σκοτεινός, με ταραχώδη ζωή ο Nick Cave, αλλά αναμφισβήτητο ταλέντο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους και πιο επιδραστικούς μουσικούς της τελευταίας τριακονταετίας.
gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...