Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΤΑΥΤΙΣΗ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ


«Άσπρο», λέει ο Αντώνης Σαμαράς, «μαύρο», απαντά ο Αλέξης Τσίπρας! Για «μέρα» μιλούν στη Νέα Δημοκρατία, «νύχτα» φωνάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ! Ούτε στο γκρίζο βρίσκονται οι δύο βασικοί αντίπαλοι στις επερχόμενες Εθνικές εκλογές, ούτε στο… σούρουπο. Και, όμως, υπάρχουν δύο – τρία σημεία σύγκλισης ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία την επομένη της 25ης Ιανουαρίου. Κατά περίεργη σύμπτωση και στις δύο περιπτώσεις η ταύτιση εντοπίζεται στον αθλητισμό.


Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δένει σε ορισμένα σημεία του με το νομοσχέδιο που συνέταξε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Γιάννη Ανδριανού. Ενός νομοσχεδίου που απολάμβανε και την εκτίμηση του μεγάρου Μαξίμου. Άρα, μιλάμε για μία ταύτιση σε επίπεδο κορυφής!
Πάμε να δούμε τα βασικά σημεία σύγκλισης στον τρόπο, με τον οποίο βλέπουν τον αθλητισμό η σημερινή κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά και τις σημαντικές διαφορές.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στον μαζικό αθλητισμό. Θυμίζουν, δηλαδή, σε πολλά το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στις αρχές των 80s! Όπως αναφέρεται ρητά ότι «η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό διαπνέεται στο σύνολό της από την κεντρική ιδέα ότι η εν λόγω δραστηριότητα αποτελεί, συνταγματικά κατοχυρωμένο, κοινωνικό αγαθό». Γίνεται λόγος για αναδιανομή των πόρων με ριζικά διαφορετικό σκεπτικό και κοινωνικούς όρους στη λογική «αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη». Για να αποδείξουν στον αρμόδιο τομέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αστειεύονται, το περίγραμμα μέσα από το οποίο αποτυπώνεται, κατά τη γνώμη τους, ο ελληνικός αθλητισμός στις μέρες μας περιλαμβάνει και αναφορά σε μεγάλους οικονομικούς ομίλους ελληνικών και ξένων συμφερόντων που εισβάλλουν στα πιο λαοφιλή αθλήματα για «να αποκτήσουν αποδοχή και να ασκήσουν πολιτική πίεση». Παράλληλα γίνεται ξεχωριστή αναφορά σε εταιρίες που εμφανίζονται ως χορηγοί των πιο εμπορικών ποδοσφαιρικών ομάδων που «χρησιμοποιούν τις εταιρίες στοιχηματισμού ως μέσα για την διακίνηση (διαφανή ή όχι) τεράστιων χρηματικών ποσών, αποφεύγοντας την παρέμβαση, τη ρύθμιση ή τον έλεγχο των επίσημων, κρατικών ή διεθνών φορέων».

Σημεία σύγκλισης
Πάμε στις λεπτομέρειες που συνδέουν τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του με τις εμπνεύσεις του Γιάννη Ανδριανού και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του. Το πρώτο σημείο σύγκλισης θα βγάλει στα κάγκελα τους αθλητικούς παράγοντες, κυρίως εκείνους της παλιάς κοπής: «Θεσπίζεται ο περιορισμός των θητειών των προεδρείων των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας, ταμίας) σε δύο Ολυμπιακούς κύκλους (8 έτη)», αναφέρει η παράγραφος 4. Ουσιαστικά αποτυπώνει τις προθέσεις του Ανδριανού, Με μία διαφορά. Αφήνει εκτός περιορισμών τα απλά μέλη, για τα οποία επίσης απαγόρευε το αθλητικό νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης την παρουσία τους στα ΔΣ έπειτα από τη συμπλήρωση 8ετίας.
Μία δεύτερη ταύτιση, έστω και μερική, σχετίζεται με το εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «καθιερώνεται η απλή αναλογική ως ενιαίο και πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλους τους αθλητικούς φορείς, όλων των βαθμίδων». Ένα σύστημα που οραματίστηκε και ο νυν υφυπουργός αθλητισμού.
Ένα άλλο σημείο σύμπλευσης αφορά στο περίφημο αυτοδιοίκητο. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, την τήρηση των συνταγματικών επιταγών, της νομιμότητας, του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου (ποινικού και αθλητικού) το οποίο υπερισχύει έναντι των κανόνων των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών και της βιομηχανίας του θεάματος», υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Μένει να δούμε πώς θα πείσουν οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα τον Μισέλ Πλατινί και τον Γιόζεφ Μπλάτερ! Αν και για τον τελευταίο επειδή ισχύει το «εν τη παλάμη», όλα είναι πιθανά να συμβούν!

Διαφορές
Πάμε τώρα και στις σημαντικές διαφορές. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα καταργήσουν τις καταστατικές διατάξεις των σωματείων που έβαζαν όρους σε όποιον επιθυμούσε να γίνει μέλος. Ουσιαστικά ανοίγουν τους ερασιτεχνικούς συλλόγους, κυρίως των μεγάλων ομάδων. Ένα θέμα που κατά καιρούς απασχολεί την κοινή γνώμη. Επίσης βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι την εξ οφίτσιο συμμετοχή των διεθνών αθλητών στα ΔΣ των ομοσπονδιών. Τέτοια διαβάζει ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος και χάνει το κέφι του μέρες που είναι! Επίσης θεσπίζεται η ποσόστωση των γυναικών στις ομοσπονδίες, αλλά και στα σωματεία. Το 1/5 του συνολικού αριθμού θα είναι γυναίκες! Να το δούμε στην ΕΠΟ και τι στον κόσμο!
Σημαντική παρέμβαση γίνεται και στην Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Συγκεκριμένα καταργείται ο διορισμός του ΔΣ, το οποίο θα εκλέγεται όπως σε όλες τις ομοσπονδίες.
Μία σημαντική διαφορά έχει να κάνει με την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων από τις αθλητικές ομοσπονδίες. Όπως είναι η «παραχώρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των διοικητικών τους υπηρεσιών και τον περιορισμό των ανελαστικών δαπανών». Επί χρόνια το ζητούν οι αθλητικοί παράγοντες. Επίσης είναι σημαντικό, αν και μοιάζει ανέφικτο, το ενδεχόμενο να αναλάβει η πολιτεία το κόστος για την προετοιμασία των Εθνικών ομάδων και την κάλυψη των εξόδων συμμετοχής τους στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Όπως επίσης και η ανάληψη του μισθολογικού κόστους για τους εργαζομένους στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Αγκάθια
Πάμε σε ορισμένα αγκάθια. Πρώτα απ’ όλα στη δημιουργία ερμαφρόδιτου καθεστώτος στον επαγγελματικό αθλητισμό. «Θεσπίζεται η ελεύθερη επιλογή της μορφής του νομικού προσώπου από τα αθλητικά σωματεία κάθε αθλήματος, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα, χωρίς την υποχρέωση μετατροπής τους σε αθλητική ανώνυμη εταιρία, δηλαδή η συμμετοχή ως ΠΑΕ ή Τμήμα Αμειβομένων Αθλητών ή Αθλητικό Σωματείο», αναφέρει η σχετική διάταξη. Επί της ουσίας, δηλαδή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να συμμετάσχει στη Σούπερ Λίγκα η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο ερασιτέχνης Άρης! Μπερδεμένα πράγματα!
Πάμε σε άλλα ζητήματα που θα προκαλέσουν τριβές. «Θέσπιση συγκεκριμένου ποσοστού 0,5% από τα κέρδη κάθε είδους στοιχηματικής πράξης που αναφέρεται σε αθλητική εκδήλωση (αθλητικός φόρος “Τόμπιν”)», προγραμματίζει το επιτελείο του Τσίπρα, ενώ σχεδιάζει και τη «θέσπιση ποσοστού κατ’ έτος, υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού, της αθλητικής έρευνας και τεχνολογίας και του αθλητισμού για όλους, επί της αξίας έκδοσης ή ανανέωσης των ιδιωτικών αδειών στοιχηματικών εταιριών». Πρόκειται για δύο κομβικά σημεία που δύσκολα θα μπορέσουν να σταθούν στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά θα το δούμε και αυτό.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τρέφουν επίσης αυταπάτες για παρακράτηση ποσοστού από τα κέρδη του επαγγελματικού αθλητισμού προς όφελος του ερασιτεχνικού. Για ποια κέρδη μιλάμε; Εδώ όλες οι αθλητικές εταιρίες είναι χρεωμένες μέχρι τον λαιμό και επιβιώνουν επειδή κάνει τα στραβά μάτια η πολιτεία.

Σε θετική κατεύθυνση
Προς τη θετική κατεύθυνση βρίσκονται μία σειρά μέτρων. Όπως για παράδειγμα η απ’ ευθείας επιχορήγηση των σωματείων για να μην κάνουν παιχνίδι με τα λεφτά οι ομοσπονδίες και οι ενώσεις. Επίσης χαμόγελα δημιουργεί η θέσπιση ειδικών τελών για τη μεταφορά αθλητικών αποστολών και η απαλλαγή στις επιδοτούμενες περιοχές της νησιωτικής χώρας. Καθιερώνεται η ατέλεια ή έστω η ελάφρυνση κόστους μεταφοράς αθλητικού εξοπλισμού, μπαίνουν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες σε ειδικό καθεστώς όσον αφορά στα τιμολόγια των ανελαστικών δαπανών τους (ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα θέρμανσης).
Μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι μόνο, στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν πως θα βρουν έξτρα κονδύλια για τον αθλητισμό. Επίσης σχεδιάζουν να εκδώσουν αθλητικό λαχείο ανά εξάμηνο με τα έσοδα να διανέμονται σε όλους τους αθλητικούς φορείς.
Πόσα από αυτά θα φτάσουν στη βουλή; Είναι ένα ερώτημα που την πρώτη απάντηση θα την πάρουμε στις 25 Γενάρη. Διότι πρωτίστως πρέπει να μάθουμε εάν θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και έπειτα να δούμε εάν συμπεριλάβει στη νομοθετική παρέμβασή του την προγραμματική πρότασή του.
sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...