Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Αθλητισμός μετά τις εκλογές


Στην κατάψυξη βρίσκεται λόγω εκλογών ο ελληνικός αθλητισμός, όμως και μετά τις εκλογές θα αργήσει να πάρει μπρος ο μηχανισμός. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι έτοιμοι αυτοί, οι οποίοι θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα… 
Αμέτρητες είναι οι αναλύσεις που έχουν γίνει σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει μαι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα ή έξω από την Ευρώπη με δραχμή ή ευρώ, όλα τα πιθανά σενάρια έχουν αναλυθεί από όλες τις παρατάξεις. Σε δεύτερο πλάνο έχουν υπάρξει αρκετές συζητήσεις και για την εξωτερική πολική της χώρας καθώς και για θέματα παιδείας και θρησκείας. Θεωρητικά έχουν εξαντληθεί όλα καθώς τόσο οι μεν (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν αναπτύξει τις θέσεις τους, όσο και οι δε (πρώην κυβερνητικός συνασπισμός) έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν αυτές τις θέσεις οι οποίες πιστεύουν ότι είναι οι πραγματικές της αντιπολίτευσης. Τί γίνεται όμως με τον αθλητισμό;
Όπως μας ενημέρωσε με την εξαιρετική του ανάλυση ο Σταύρος Γεωργακόπουλος (Ταύτιση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ), σε αρκετά βασικά σημεία, ο νόμος του Γιάννη Ανδριανού με το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ομοιότητες. Υπάρχουν όμως και βασικές διαφορές καθώς φυσικά και σημαντικές ελλείψεις που θα καταφέρουν διατηρήσουν τον αθλητισμό εντός προβληματικής επιβίωσης. Νομοθετικά, ούτε οι μεν αλλά ούτε και οι δε δείχνουν ικανοί να δώσουν λύσεις στον αθλητισμό. Το πιο περίεργο από όλα είναι πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε πεισματικά να ακούσει τις παραινέσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του πρόεδρου της, Σπύρου Καπράλου. Για κάποιο λόγο, ο πρώην πλέον υφυπουργός αθλητισμού, έκρινε σημαντικότερη την άποψη των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (στην πλειοψηφία τους άσχετοι με την πραγματικότητα του αθλητισμού) παρά αυτήν του προέδρου της ΕΟΕ που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τα σημαντικά προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη δημοσκοπήσεις και διάθεση εκλογικού σώματος, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι και το πρώτο κόμμα που θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το δικό μου ρεπορτάζ αναφέρει ότι τελικά θα τα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσω διευρυμένων συμμαχιών, από τις οποίες προσωπικά δεν αποκλείω ούτε αυτή με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Άλλωστε οι ίδιοι οι… Ποταμίτες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δε θα αφήσουν ακυβέρνητη τη χώρα και θα στηρίξουν σχηματισμό κυβέρνησης.
Τί θα γίνει λοιπόν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηγηθεί κυβέρνησης, όσον αφορά τον αθλητισμό; Η αλήθεια είναι ότι στο κομμάτι αυτό, προς παρόν, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ χωλαίνει. Μπορεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να διαθέτει διαπρεπείς οικονομολόγους (απαραίτητοι στην εποχή της κρίσης) και δυναμικούς εργατολόγους, ωστόσο όμως στον αθλητισμό δείχνει ελλειπής.
Αυτή τη στιγμή, τομεάρχης αθλητισμού στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η νεαρή βουλευτής Τρικάλων, Παναγιώτα Δριτσέλη την οποία κάποιοι θεωρούν «παιδί» της Σοφίας Σακοράφα. Η μεγάλη αθλήτρια του στίβου, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει πόστο στον τομέα του αθλητισμού, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την έδρα της στην ευρωβουλή. Από την άλλη, η Παναγιώτα Δριτσέλη δύσκολα θα μπορέσει να αντιληφθεί τί χρειάζεται ο ελληνικός αθλητισμός.
Τομεάρχης πολιτισμού και παιδείας και υποψήφιος για το υπουργείο είναι ο Τάσος Κουράκης (θα γίνει μάχη με τον Γιάννη Αμανατίδη για το παιδείας) ο οποίος επίσης έχει μαύρα μεσάνυχτα από αθλητισμό.
Αυτό που μάλλον θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ (εκτός και αν έχει κάποιον κρυφό άσο) είναι μεταγραφή. Στελέχη που θα στελεχώσουν το υφυπουργείο αθλητισμού και τη ΓΓΑ. Από τις συνεργασίες που θα προκύψουν, μπορεί να εντοπιστεί ο επόμενος υφυπουργός αθλητισμού. Όσον αφορά στον ΓΓΑ, αυτός θα πρέπει να διοριστεί με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και δε θα έχει διακοσμητικό ρόλο.
Προσωπικά, αν ήμουν ο επόμενος πρωθυπουργός (ανεξαρτήτως κόμματος) το υφυπουγείο αθλητισμού θα το ανάθετα στον πρόεδρο της ΕΟΕ. Μακριά από πολιτικούς ο αθλητισμός.
sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...